«Ριζικές αλλαγές» στον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής

 
«Ριζικές αλλαγές» στον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο Π. Κουρουμπλής

Ενημερώθηκε: 13/05/16 - 16:12

«Ριζικές αλλαγές» σε αυτά που ισχύουν μέχρι σήμερα στον εκλογικό νόμο προανήγειλε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρομπλή σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha984». Η συνέντευξη ήρθε σε συνέχεια σχετικού σημερινού δημοσιεύματος της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Από ό,τι προκύπτει τρεις φαίνεται να είναι οι σημαντικές αλλαγές:

Πρώτον, παραμένει το μπόνους στο πρώτο κόμμα (αλλά περιορίζεται στις 30 έδρες από 50 που είναι σήμερα) για να εξυπηρετείται έτσι ο στόχος της πολιτικής σταθερότητας, όπως γράφει η ΕφΣυν».

Δεύτερον, ότι μειώνονται δραστικά οι βουλευτές που βγάζει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, ίσως και άλλες περιφέρειες. Χαρακτηριστικά ο υπουργός έκανε λόγο για μείωση των εδρών στη Β' Αθηνών από 44 σε 10. Σχετικά με τις μεγάλες περιφέρειες εχει πει ότι τις θεωρεί τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς και ότι κατά την γνώμη του «δεν πρέπει να υπάρχει περιφέρεια με πάνω από 6 βουλευτές».

«Εκ των ουκ άνευ ότι θα "σπάσουν" οι περιφέρειες», τόνισε ο κος Κουρουμπλής.

«Με το σημερινό σύστημα νοθεύεται η ίδια η Δημοκρατία κι ευνοούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα», είπε ο Υπ. Εσωτερικών.

Πιθανά ο κ. Κουρουμπλής εννοεί τόσο το σπάσιμος των Α'-Β' Περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης όσο και τη μείωση του συνολικού αριθμού βουλευτών που εκλέγουν

Τριτον, προανήγγειλε διασφαλισμένες προκριματικές διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων.

«Από κάθε άποψη θα λειτουργήσει η Δημοκρατία στον τόπο. Μεγάλο μέρος της παθογένειας του πολιτικού συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής Δημοκρατίας. Η επιλογή υποψηφίων θα είναι μέσα από διασφαλισμένη διαδικασία προκριματικών εκλογών. Θα φέρει αλλαγή στα ήθη στα κόμματα και θα περιορίσει την ηγεμονία του εκάστοτε ηγέτη. Θα έρθουν αλλαγές από τις οποίες θα δυσκολευτούν τα κόμματα. Η προσπάθεια αυτή θα στοχεύσει στο 40% των νέων ανθρώπων που αποστρέφονται την πολιτική και δεν τους αγγίζει», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Είμαι της βασικής αρχής, ότι πρέπει να ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος πρώιμα, μακριά από την περίοδο των εκλογών, για να είναι πειστικό το επιχείρημα απέναντι στην αντιπολίτευση. Αν γίνει παραμονές εκλογών, δεν είναι εύκολο να πείσεις κανέναν για τις διαθέσεις σου. Οι θεσμοί της Δημοκρατίας, τα κόμματα, πρέπει να είναι οι συντελεστές», τόνισε ο κος Κουρουμπλής, προσθέτοντας πως αύριο θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό και θα αρχίσει ο διάλογος.