Σάμος: Kαταδίωξη διακινητή κοντά στο νησί - Μετέφερε 10 μετανάστες

 
limeniko

Ενημερώθηκε: 07/09/19 - 00:19

Καταδίωξη διακινητή που μετέφερε10 μετανάστες κοντά στη Σάμο σημειώθηκε νωρίτερα από το Λιμενικό Σώμα. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη με την Ελλάδα να «πνίγεται» κυριολεκτικά απο τις δεκάδες ανθρώπων που συρέουν στα νησιά κάθε μέρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αφίξεις από τη θάλασσα έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016.

Προειδοποιητικές βολές και καταδίωξη

Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού διακινητή μετά από καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών, που μετέφερε με ταχύπλοο σκάφος 10 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτήρι Πράσσου της Σάμου, προχώρησαν στελέχη του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού, περιπολικό σκάφος του σώματος εντόπισε στην ανωτέρω περιοχή ταχύπλοο σκάφος που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ο χειριστής του αρνείτο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις στελεχών του λιμενικού. Αφού πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών από το λιμενικό σε ασφαλή τομέα, το ταχύπλοο σκάφος ακινητοποιήθκε και συνελήφθη ο 18χρονος χειριστής του.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Βαθύ

Νωρίτερα, άλλο περιπολικό σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε από χερσαία ζώνη του ακρωτηρίου Πράσσου 10 μετανάστες, οι οποίοι αναγνώρισαν τον 18χρονο ως τον χειριστή του σκάφους που τους μετέφερε στη Σάμο.

Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο Βαθύ της Σάμου, ενώ από το λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ταχύπλοο.

Στο μεταξύ, στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι πέντε μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Καρδάμυλων της Χίου, προχώρησε τις πρωινές ώρες σήμερα, σκάφος του λιμενικού. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου.

Τα επόμενα βήματα στο μεταναστευτικό

Με αφορμή το περισταστικό ανατρέξαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οποιο αναλύει τα επόμενα βήματα στο μεταναστευτικό και τονίζει ότι οι προσφυγικές ροές το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν . Ποιο είναι το πλάνο της κυβέρνησης;

Το τελευταίο τρίμηνο έως και το τέλος Αυγούστου, οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές στα νησιά παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 114% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα με τη συμμετοχή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Ακη Σκέρτσου.

Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων σε εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΚΥΣΕΑ. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος, «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός κεντρικού σχεδίου “masterplan”, που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα».

Αποφασίστηκε να καθοριστούν στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων τα οποία θα λειτουργούν ως πρόσωπα- σύνδεσμοι και θα βρίσκονται σε καθημερινή επαφή προκειμένου να διαχειρίζονται όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται κυβερνητική παρέμβαση.

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστούν τα νομικά κενά που υπάρχουν ανάμεσα στις δράσεις και τις αρμοδιότητες του κάθε υπουργείου για το μεταναστευτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε επίπεδο γενικών γραμματέων, στη σύσκεψη, εκτός από τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Αθανάσιο Κοντογεώργη, συμμετείχαν εκπρόσωποι δέκα ακόμα υπουργείων που εμπλέκονται στο θέμα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε επίσης το ζήτημα της πληρέστερης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μην βρίσκονται οι πολίτες προ εκπλήξεων, οι οποίες βέβαια στη συνέχεια δημιουργούν καχυποψία και φέρνουν έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας που πρόκειται να δημιουργηθούν, αλλά και τις ενέργειες για την ένταξη των προσφύγων.

Αντιδράσεις σε Νεά Καβάλα, Φθιώτιδα και Κορινθία

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν υπάρξει μεγάλες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στη Νέα Καβάλα, τη Φθιώτιδα και την Κορινθία, όπου μεταφέρονται αιτούντες άσυλο που μετακινούνται από τα νησιά.

Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται στα νησιά, καθώς 199 άτομα έφθασαν το τελευταίο 24ωρο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με χθεσινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν για άλλη μια φορά πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στα νησιά όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι «περίπου 24.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά, που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη».

Καθώς οι αφίξεις από τη θάλασσα έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2016, οι ομάδες παιδιατρικής ψυχικής υγείας των ΓΧΣ στη Λέσβο αντιμετωπίζουν πολλά περιστατικά: «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, 73 παιδιά παραπέμφθηκαν στις ομάδες μας: τα τρία είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και 17 είχαν αυτοτραυματιστεί».

https://www.samos24.gr

https://www.kathimerini.gr

Πηγές: ,