Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου, (1966 και 1969), δύο πολύνεκρες τραγωδίες, που βύθισαν τη χώρα στο πένθος

 
Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου, (1966 και 1969), δύο πολύνεκρες τραγωδίες, που βύθισαν τη χώρα στο πένθος

Ενημερώθηκε: 08/12/18 - 01:17

Σαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου δύο πολύνεκρες τραγωδίες, που βύθισαν τη χώρα στο πένθος: Το 1966 το ναυάγιο του φέτι-μποτ «Ηράκλειο» στην Φαλκονέρα και το 1969 πρόσκρουση αεροπλάνου της Ολυμπιακής σε λόφο στην Κερατέα

Τα υπόλοιπα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία είναι:

1827: Η Τουρκία εκδίδει “Χάτι Σερίφι”, με το οποίο όλοι οι “άπιστοι” χαρακτηρίζονται θανάσιμοι εχθροί των μουσουλμάνων.

1854: Ο Πάπας Πίος ο 9ος παρουσιάζει το δόγμα της Αμώμου Συλλήψεως, βάσει του οποίου η Παρθένος Μαρία είναι απαλλαγμένη από το προπατορικό αμάρτημα.

1886: Iδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO).

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Παναγία της Τήνου προσφέρει στον αγώνα όλα τα αφιερώματά της.

1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Δέλβινο και το Αργυρόκαστρο.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βρετανία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μία μέρα μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

1941: Αρχίζει να λειτουργεί το στρατόπεδο εξοντώσεως του Σέλμνο κοντά στο Λοτζ της Πολωνίας και οι πρώτοι Εβραίοι και Τσιγγάνοι θανατώνονται με αέριο μέσα σε κλειστά φορτηγά. Λίγο αργότερα θα επινοηθούν οι θάλαμοι αερίων στους οποίους θα εξοντώνεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων.

1956: Τελετή λήξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη. Η Ελλάδα κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Γιώργο Ρουμπάνη στο άλμα επί κοντώ.

1962: Οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων στις ΗΠΑ αρχίζουν απεργία, που θα κρατήσει 114 μέρες.

1966: Ώρα 02:06 πρωινή: Το φέρι-μποτ “Ηράκλειον” βυθίζεται λόγω διάρρηξης του πλευρικού καταπέλτη μέσα σε 10′ ανοικτά της νήσου Φαλκονέρας, παρασύροντας στο θάνατο 225 από τους επιβαίνοντες. Η κυβέρνηση κηρύσσει εθνικό πένθος για μια εβδομάδα.

1969: Αεροπλάνο DC-3 της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, προσκρούει λόγω κακοκαιρίας σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 90 επιβαίνοντες.

1971: Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση “bypass” στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

1971: Την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, ανακοινώνει ότι το κράτος θα αναλάβει τη διανομή τροφίμων στη χώρα, σε απάντηση στις “διαδηλώσεις της άδειας κατσαρόλας των νοικοκυρών”.

1974: Δημοψήφισμα για το Πολιτειακό στην Ελλάδα. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψηφίζει το 69,2%.

1974: Στην Κύπρο, ο Μακάριος επιστρέφει στη Λευκωσία. Μεγαλειώδης η υποδοχή του από τον κυπριακό λαό.

1980: Δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των “Beatles”, Τζον Λένον από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν.

1991: Υπογράφεται η “ληξιαρχική πράξη θανάτου” της Σοβιετικής Ένωσης. Οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας υπογράφουν τις συμφωνίες Μπελοβέζα που κηρύσσουν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ.

2003: Ανακοινώνεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση της “17 Νοέμβρη”. Αθώοι κρίνονται η Αγγελική Σωτηροπούλου, ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο Γιάννης Σερίφης και ο Θεολόγος Ψαραδέλης. Ένοχοι οι υπόλοιποι 15 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος θεωρείται ως ο ηθικός αυτουργός όλων των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης. Ελαφρυντικά ειλικρινούς μεταμέλειας αναγνωρίζονται στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κωνσταντίνο Τέλιο, Σωτήρη Κονδύλη και Θωμά Σερίφη.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 65 π.Χ. ο ρωμαίος λυρικός ποιητής, Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος (Ωδές), το 1542 η βασίλισσα της Σκοτίας, Μαρία, που εκτελέστηκε κατόπιν διαταγής της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ, το 1861 ο γάλλος σκηνοθέτης, Ζορζ Μελιές, από τους πρωτοπόρους του κινηματογράφου, το 1861 ο αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλιαμ Νουράντ, ιδρυτής της General Motors και της Chevrolet, το 1862 ο γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζορζ Φεϊντό (Ράφτης Κυριών), το 1865 ο φιλανδός συνθέτης, Ζαν Σιμπέλιους, το 1867 ο μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1894 ο αμερικανός καρτουνίστας, Έλζι Κράισλερ Σίγκαρ, δημιουργός του Ποπάι, το 1911 ο ποιητής και στιχουργός, Νίκος Γκάτσος (“Αμοργός”), το 1943 ο αμερικανός τραγουδιστής και ηγέτης των “Doors”, Τζιμ Μόρισον και το 1953 η αμερικανίδα ηθοποιός, Κιμ Μπάσινγκερ.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1864 ο διάσημος άγγλος μαθηματικός, Τζορτζ Μπουλ και το 1978 η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ.