Σε κρίσιμη κατάσταση τα νησιά από την αύξηση των αφίξεων προσφύγων

Σε κρίσιμη κατάσταση τα νησιά από την αύξηση των αφίξεων προσφύγων
Ενημερώθηκε: 26/07/17 - 10:58

Με τον καιρό να βελτιώνεται, αυξάνονται και οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν πως τον Μάιο έφτασαν στην Ελλάδα 2.018 πρόσφυγες και μετανάστες όταν τον Απρίλιο τα στοιχεία έδειξαν 1.444 αφίξεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τον Ιούνιο οι εισροές από Τουρκία ήταν πάνω από 2.000 άτομα, με τους μετανάστες στα hotspots των νησιών να σπάνε το ψυχολογικό όρια των 15.000 ατόμων, ενώ στην ενδοχώρα ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στα 62.327 άτομα.

Η υπερπληθώρα των ατόμων που στοιβάζονται στους χώρους κράτησης οδηγεί και σε επεισόδια, όπως αυτά που έλαβαν χώρα πρόσφατα στη Μόρια της Λέσβου.

Επιπλέον προβληματισμό προκαλούν και οι εντάσεις στην Τουρκία μεταξύ τοπικών κοινωνιών και προσφύγων/μεταναστών καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι προσφυγικές ροές, ενώ από τον Έβρο οι αυξήσεις έφτασαν τα 194 άτομα.

Τον Ιούνιο, συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα 12 μέχρι και τις 18 του μηνός, καταγράφηκαν οι περισσότερες αφίξεις προσφύγων για το 2017. Συνολικά μόνο εκείνο το χρονικό διάστημα 855 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά από τα τούρκικα παράλια, ενώ την εβδομάδα 10 με 16 Ιουλίου παραλίγο να επαναληφθεί το ρεκόρ του Ιουνίου με 848 αφίξεις.

Οπως περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, οι νέες αυξημένες αφίξεις του νησιού έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές μέσα στα κέντρα κράτησης, με τους υπεράριθμους μετανάστες να εξεγείρονται. «Και τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουμε μία αυξητική τάση.

Οι άνθρωποι δεν χωράνε στα κέντρα κράτησης. Είναι όλα υπεράριθμα και κάθε μέρα προστίθενται κι άλλοι. Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών ήταν ακριβώς λόγω αυτού.

Δεν χωράνε οι άνθρωποι και συνεχώς προστίθενται κι άλλοι. Τα βαρκάκια πλέον είναι καθημερινά». Χθες μία ακόμα βάρκα έφτασε στη Σάμο από την Τουρκία. Το μεσημέρι εντοπίστηκαν από δυνάμεις της Frontex 58 άτομα να βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκέτο το Σαββατοκύριακο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Γιατί κινδυνεύουν να μείνουν οι φοιτητές χωρίς συγγράμματα

Καιρός: Απολαύστε τον ήλιο - Πέφτει η θερμοκρασία