Σε ύφεση οι πυρκαγιές σε Λαύριο και Αρτέμιδα

Νέα πυρκαγιά στο Λαύριο-Παραμένει η πυρκαγιά στην Αρτέμιδα αλλά με καλύτερη εικόνα
Ενημερώθηκε: 06/07/17 - 22:47
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Υπό έλεγχο δείχνουν να βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Λαύριο και Αρτέμιδα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Νωρίτερα...

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Θορικό Λαυρίου, δίχως να κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ή τυχόν κατοικίες. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 33 άντρες της Πυροσβεστικής με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και μέχρι να δύσει ο ήλιος δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στην Αρτέμιδα, στον λόφο του Αγ. Ιωάννη του Πρόδρομου, σε δασική έκταση, παραμένει, εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα όμως, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σπίτια. Στο σημείο επιχειρούν 30 άντρες με 10 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το ελικόπτερο αποχώρησε.

Η πυρκαγιά στην Κυπαρισσία σε πυκνή δασική έκταση σε ρεματιά, στην περιοχή Καλίτσαινα Μεσσηνίας, επίσης παραμένει αλλά εμφανίζοντας καλύτερη εικόνα. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, και ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη τύπου PZL, ενώ δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Η πυρκαγιά στο Κρυονέρι που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί και πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω ανέμων, πάνω από το γήπεδο και κοντά στον οικισμό οριοθετήθηκε από το μεσημέρι και έτσι πλέον χαρακτηρίζεται σε ύφεση, ενώ αποχώρησαν και τα εναέρια που επιχειρούσαν στο σημείο, 4 καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Από την Πυροσβεστική έγινε άμεση και τεράστια κινητοποίηση αφού στο σημείο έφτασαν από την πρώτη στιγμή και επιχειρούν 60 άντρες της Πυροσβεστικής με 25 οχήματα και 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Αν και το πύρινο μέτωπο ήταν κοντά σε σπίτια, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είχαν αντίθετη κατεύθυνση, έστειλαν και εξάπλωσαν την φωτιά προς το πευκόφυτο δάσος..., χάρη όμως στην έγκαιρη ανάπτυξη των δυνάμεων περιορίστηκε και εκεί το καταστροφικό έργο της φωτιάς, που πλέον αποτελείται από μικροεστίες.

Την ίδια ώρα υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην Μεταξάδα της Πύλου και στο Δαμνόνι Ρεθύμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 51 δασικές πυρκαγιές.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Πέμπτη 06 Ιουλίου

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα, Πέμπτη 06 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Κρήτης
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικά Θέματα:

Πυρκαγιά στην Αρτέμιδα στον λόφο του Αγ. Ιωάννη-Ισχυρή δύναμη στο σημείο

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Κρυονέρι-Σε ύφεση-Αποχώρησαν τα εναέρια

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Κρυονέρι λίγο πάνω από το γήπεδο της περιοχής-Μέγαλη κινητοποίηση

Νέα πυρκαγιά στην Μεταξάδα Πύλου

Φωτιά στην Ηλεία: «Την πρόλαβαν πριν μπει στην Αρχαία Ολυμπία» τονίζει ο Περιφερειάρχης-Σε ύφεση η φωτιά

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Ωρωπό-Σε εξέλιξη παραμένει στην Ηλεία

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Ωρωπό-Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο

Σε ύφεση Ανατ. Μάνη και Νέα Σάντα Ροδόπης

Καλύτερη η εικόνα στην Ανατ. Μάνη-Νέα φωτιά στη Νέα Σάντα Ροδόπης

Καλύτερη η εικόνα στην Ανατ. Μάνη-Υπό μερικό έλεγχο τα Μέγαρα

Παραμένουν οι φωτιές στην Ανατ. Μάνη πλην του Κότρωνα και στα Μέγαρα

Νέα φωτιά στην Ανατ. Μάνη σε νέο πύρινο μέτωπο-Παραμένουν οι φωτιές σε Πάτρα και Μέγαρα

Κοντά σε σπίτια και στο Πανεπιστήμιο η φωτιά στην Πάτρα-Καλύτερη η εικόνα στα Μέγαρα και στην Αν. Μάνη 

Νέα μεγάλη φωτιά στα Μέγαρα-Παραμένει η φωτιά στην Ανατ. Μάνη

Καταστροφική η πυρκαγιά στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα και στον Παρασυρό

Φωτιά καίει το Αγρίνιο

Η Ανατολική Μάνη στις φλόγες-Καταγγελίες για ολιγωρία της Πυροσβεστικής 

Πυρά πυροσβεστών κατά Τόσκα: Με επικοινωνιακό τρόπο φωτιές δεν σβήνονται - Μάνη: «Κάηκαν σπίτια γιατί η Πυροσβεστική δεν ήταν εκεί»

Κόλαση στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα-Διάσπαρτες φωτιές και σε άλλα σημεία της Επικράτειας