Κόλαση στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα-Διάσπαρτες φωτιές και σε άλλα σημεία της Επικράτειας

 
Κόλαση στην Ανατ. Μάνη-Κάηκαν σπίτια στον Κότρωνα-Διάσπαρτες φωτιές και σε άλλα σημεία της Επικράτειας

Ενημερώθηκε: 03/07/17 - 09:53

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Αναζωπυρώθηκε ξανά χθες το απόγευμα η πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη και μάλιστα με καταστροφικά αποτελέσματα για ορισμένα σπίτια στον Κότρωνα τα οποία υπέστησαν ζημιές.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθες το μεσημέρι στην περιοχή Πύρριχος της Ανατολικής Μάνης στην Λακωνία, κατευθύνθηκε αρχικά προς το βουνό και στη συνέχεια πήρε πορεία προς τον επόμενο οικισμό, τα Λουκάδικα, μέχρι που έφτασε σχεδόν στις αυλές των σπιτιών.

Στο σημείο οι αρχικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μέχρι το βράδυ ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, φτάνοντας τους 60 άντρες, με 21 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στην μάχη με τις φλόγες έπεσαν και τα εναέρια μέσα που αποτελούνταν από έναν καναντέρ, δύο PZL και δύο ελικόπτερα και από τις συνεχείς ρίψεις μέχρι χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Ωστόσο, το απόγευμα οι άνεμοι εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό και αναζωπύρωσαν αστραπιαία την φωτιά η οποία μάλιστα πέρασε στο γειτονικό χωριό του Κότρωνα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια.

Ήταν μάλιστα τόσο αιφνίδια η αναζωπύρωση που το πύρινο μέτωπο άνοιξε σαν βεντάλια, δημιουργώντας στις άκρες του δύο μέτωπα, ένα βόρειο και ένα νότιο. Το βόρειο τμήμα του μετώπου είναι από τον Παρασυρό προς το Σκουτάρι και το νότιο στον Κότρωνα από τα Λουκάδικα.

φλόγες

Στο σημείο κυριολεκτικά μάχονται πλέον με τις 60 άντρες της Πυροσβεστικής με 24 οχήματα και 54 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ συμμετέχει ένα υδροφόρο όχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάτοικοι… Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη και μεγάλη στην Ανατολική Μάνη μέχρι που σήμερα το πρωί μπόρεσαν να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα, τα οποία αποτελούνται από δύο αεροσκάφη καναντέρ και δύο ελικόπτερα τα οποία έχουν επικεντρωθεί στον Παρασυρό αφού εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ παράλληλα πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αγία Ειρήνη Κεφαλονιάς-Φωτιά τα ξημερώματα στο Άνω Σούλι Μαραθώνα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά περίπου στη μία τα ξημερώματα που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε δύσβατο σημείο με πυκνή δασική έκταση στην περιοχή Αγία Ειρήνη στην Κεφαλονιά, δίχως όμως να κινδυνεύσει άμεσα το χωριό.

Κεφαλονιά

Λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα ξέσπασε και δεύτερη φωτιά στην , αυτή την φορά στον Άγιο Γεώργιο Κάστρου, η οποία όμως οριοθετήθηκε από την πρώτη στιγμή από 8 άντρες με 4 οχήματα που επιχειρούν στο σημείο.

Περίπου μισή ώρα μετά τις 3 τα ξημερώματα ξέσπασε και νέα φωτιά, αυτή την φορά στην Αττική και στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, η οποία επίσης οριοθετήθηκε σύντομα από τους 20άντρες με 10 οχήματα που επιχειρούν στο σημείο, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιήθηκαν από νωρίς το πρωί από ένα ελικόπτερο και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν τις 9 το πρωί.

Πυροσβεστικής

Πρόσθετα, άμεση ήταν η επέμβαση χθες της και σε δύο άλλες φωτιές στο Μαυρομάτι Θηβών και στην Μακρακώμη Φθιώτιδας οι οποίες τέθηκαν σύντομα υπό μερικό έλεγχο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) και σήμερα Δευτέρα 3 Ιουλίου

πυρκαγιάς

Παραμένει αναβαθμισμένος ο κίνδυνος και σήμερα Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας .

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα, Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία)

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Φωκίδα, Βοιωτία)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική)

• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

www.civilprotection.gr

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας () του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

πυρκαγιά

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

www.civilprotection.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φωτιά καίει σπίτια στη Μάνη - Φωτιά και στο Μαραθώνα

Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο πρώην στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι

Κυπριακό: Η επόμενη κίνηση, που θα οδηγήσει σε απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, ανήκει στην Άγκυρα