Σεισμός: Τρόμαξαν οι κάτοικοι της Αττικής από τη σεισμική δόνηση με επίκεντρο τη Σταμάτα

 
Σεισμός: Τρόμαξαν οι κάτοικοι της Αττικής από τη σεισμική δόνηση με επίκεντρο τη Σταμάτα

Ενημερώθηκε: 16/01/18 - 09:28

Ισχυρή σεισμική δόνηση τρόμαξε λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας τους κατοίκους της Αττικής!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στις 22.24 μμ 29 χλμ. βορειοανατολικά από Αθήνα με επίκεντρο την Σταμάτα και είχε μέγεθος 4,4 Ρίχτερ (σ.σ. 4,5 Ρίχτερ τον «δίνει» το Ευρωμεσογειακό) ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί, μεγέθους 2,6 και 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η αναστάτωση, όπως ήταν φυσικό στους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου ήταν μεγάλη.Πολλοί κάτοικοι, ειδικότερα στα Β.Α προάστια κατά την διάρκεια του σεισμού, ένιωσαν μια δυνατή βοή, κάτι που τους τρομοκράτησε περισσότερο.

Σεισμός τώρα: Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Φθιώτιδα 

Μετά τις σεισμικές δονήσεις σε Φθιώτιδα, Δημητσάνα και φυσικά Αττική, όπου ο κόσμος αναστατώθηκε και βγήκε από τα σπίτια του, ένας νέος σεισμός σημειώθηκε χτες βράδυ, αυτή τη φορά στην Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Δεκάδες μικροί σεισμοί στην Αττική τα ξημερώματα - Τι λέει ο Ευθ. Λέκκας

Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, είναι αναμενόμενο να έχουμε το επόμενο διάστημα σεισμικές δονήσεις όπως αυτή των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που ανησύχησαν την Αττική το βράδυ της Δευτέρας.

«Θεωρώ ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστεί δεδομένου ότι υπάρχουν μικρά ρήγματα στην περιοχή» είπε διευκρινίζοντας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός της Δευτέρας «δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό γιατί δεν υπάρχουν ρήγματα μεγάλα» συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Πάρνηθας».

Ερωτηθείς γιατί ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός στην Αττική ο καθηγητής Γεωλογίας εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο μικρό εστιακό βάθος και στην εγγύτητα της απόστασης καθώς το επίκεντρό του ήταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Πεντέλης.

«Ήταν ένας σεισμός που τον περιμέναμε, είχε μικρό εστιακό βάθος και ήταν συνέχεια των σεισμών που έγιναν πριν από μια εβδομάδα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Όσον αφορά τους σεισμούς που σημειώθηκαν μέσα στο βράδυ σε Σαντορίνη, Τρίπολη και αλλού ο κ. Λέκκας είπε ότι «είναι μια γενικότερη δραστηριότητα που δεν σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια διέγερση σε όλο τον ελλαδικό χώρο».

Γ. Παπαδόπουλος: Δεν μπορούμε να είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός

Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αττική το βράδυ της Δευτέρας μίλησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, κυρίως στα βόρεια προάστια, αλλά και στα νότια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Το προκαταρκτικό μέγεθος που έχουμε υπολογίσει στο Αστεροσκοπείο είναι 4,4 στην κλίμακα Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στον Μαραθώνα και στον Σχοινιά», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε ότι ήταν ο δυνατότερος, κρατώντας όμως μία επιστημονική επιφύλαξη.

«Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι δύο πράγματα», επισήμανε και εξήγησε:

«Πρώτον ότι όταν βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη μία σεισμική ακολουθία, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για το τι μπορεί να επακολουθήσει, όμως πάμε στο δεύτερο είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει κάνει μεγάλα μεγέθη σεισμών στο παρελθόν εξ όσων γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια έχουμε ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αξιολογούμε. Κατά συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Δεν μπορούμε, όμως, να είμαστε 100% κατηγορηματικοί ότι δεν θα γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός».