Σχεδόν έτοιμο το πρώτο Rafale που θα έρθει στην Ελλάδα

 
Σχεδόν έτοιμο το πρώτο Rafale που θα έρθει στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 11/03/21 - 20:25

Διθέσιο θα είναι το πρώτο αεροσκάφος Rafale που θα παραδοθεί στην Ελλάδα όπως αποκαλύφθηκε μέσα από δημοσίευμα της γαλλικής ιστοσελίδας AIR&COSMOS.

Η είδηση βγήκε από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 6 Μαρτίου η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, στην 113 Αεροπορική Βάση της Γαλλικής Αεροπορίας στο Saint-Dizier για να ενημερωθεί γύρω από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προετοιμασία των 12 μεταχειρισμένων (10 μονοθέσια και 2 διθέσια) Rafael που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Η Γαλλίδα υπουργός εντυπωσιάστηκε από το χρόνο ρεκόρ που χρειάστηκε για να προετοιμαστεί το συγκεκριμένο διθέσιο αεροσκάφος, που φέρει το σειριακό αριθμό Β305. Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο αρχηγός της Μοίρας Αεροναυτικής Υποστήριξης στην κ. Παρλί, οι βασικές εργασίες προετοιμασίας στο αεροσκάφος ξεκίνησαν στις 10 Νοεμβρίου και είχαν ολοκληρωθεί πριν την επίσημη υπογραφή των σχετικών συμβάσεων που έγινε στις 25/1.

Το κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ότι θα έπρεπε να έχει περιθώριο τουλάχιστον δυο ετών μέχρι την επόμενη μεγάλη συντήρηση που θα έπρεπε να υποβληθεί. Το διάστημα αυτό αντιστοιχεί σε 360 ώρες πτήσης.

Οι εργασίες προετοιμασίας του Β305 περιελάμβαναν την αφαίρεση 60 υποσυστημάτων, τα οποία δεν έχουν κάποια αξία για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με το άρθρο για αυτή την εργασία απασχολήθηκαν 14 μηχανικοί για 1.050 εργατοώρες.

Μετά από 45 ημέρες και συνολικά 3.500 εργατοώρες, το “Β305” ήταν έτοιμο σε διαμόρφωση προ-εξαγωγής και πέταξε στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation στο Istres, για τις τελικές εργασίες.

Στην Αεροπορική Βάση στο Saint-Dizier θα προετοιμαστεί και το δεύτερο διθέσιο Rafale που θα έρθει στην Ελλάδα μέσα στο 2021, αλλά σύμφωνα με το άρθρο ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αρχίσουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Ετοιμάζεται και το δεύτερο ελληνικό Rafale

Το δεύτερο Rafale που θα παραδοθεί στην Ελλάδα είναι μονοθέσιο και προετοιμάζεται ήδη από την Μοίρα Αεροναυτικής Υποστήριξης (ESTA) που εδρεύει στην 118 Αεροπορική Βάση στο Mont-de-Marsan. Η Μοίρα αυτή έχει αναλάβει να «σηκώσει» και το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας καθώς από αυτή θα προετοιμαστούν τα 10 μεταχειρισμένα μονοθέσια Rafale που προβλέπει η ελληνογαλλική συμφωνία.

Συνολικά μέσα στο 2021 η Γαλλία βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη θα πρέπει να παραδώσει στην Ελλάδα 4 μονοθέσια και 2 διθέσια Rafale, όλα μεταχειρισμένα.