Σήμερα οι αποφάσεις για Γυμνάσια - Λύκεια - Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν

 
Σήμερα οι αποφάσεις για Γυμνάσια - Λύκεια - Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν

Ενημερώθηκε: 22/01/21 - 10:21

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, η οποία θα εξετάσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, έχει κληθεί να εισηγηθεί πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου – η οποία, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προβάδισμα έναντι του ανοίγματος άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων είναι το μείζον θέμα προς συζήτηση, σύμφωνα με τη Συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ενώ «απόλυτη προτεραιότητα» χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας έπειτα από τόσο μεγάλη απουσία των μαθητών από τις αίθουσες των γυμνασίων και των λυκείων. Υπάρχει ανάγκη ισότιμης πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση και ίσων ευκαιριών, με δεδομένο ότι σε αυτή τη φάση, και όσο τα σχολεία μένουν κλειστά, κάποια παιδιά έχουν τη δυνατότητα ιδιαίτερων μαθημάτων και κάποια όχι.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου, ενώ το απόγευμα στις 18.00 θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα μέλη της επιτροπής σήμερα θα αποφασίσουν για την ημερομηνία αλλά θα εξετάσουν και τους όρους και τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρούνται: δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ανίχνευση του κορωνοϊού (πότε, σε ποιους και με ποια συχνότητα πρέπει να γίνονται), τι θα ισχύσει για τα διαλείμματα, ώρες προσέλευσης των μαθητών κ.ά.

Οι ειδικοί κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικό και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα κάνουν το εμβόλιο έναντι της COVID-19 ταυτόχρονα με τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

 Τα επόμενα βήματα

Δεν αποκλείεται την ερχόμενη Δευτέρα να επανεκκινήσουν -με τήρηση των μέτρων προστασίας- τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Αυξημένες πιθανότητες έχει και η απελευθέρωση της απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή με περιορισμένο αριθμό ατόμων και εντός των ορίων του κάθε νομού. Στον αντίποδα, σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν -και σίγουρα όχι πριν τα μέσα Φεβρουαρίου- οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Από Μάρτη η εστίαση

Σε δεύτερο όμως χρόνο, δηλαδή για τις αρχές Μαρτίου τοποθετείται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της εστίασης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει για τους επιχειρηματίες του κλάδου πως «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν».