Σκληρή απάντηση Παυλόπουλου στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για Κυπριακό και Αιγαίο (BINTEO)

Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Ενημερώθηκε: 29/09/19 - 12:51

Σκληρή απάντηση στην σημερινή προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το Αιγαίο, το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Τρίπολη. 

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε την Άγκυρα να να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο:

«Στέλνουμε στην Τουρκία το μήνυμα ότι εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μάς διδάσκει όχι τη διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την άλωση της Τριπολιτσάς.

Αυτό όμως, έσπευσε να προσθέσει, «προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η ευρωπαϊκή της προοπτική».

Διαμήνυσε μάλιστα, ότι «αν χρειαστεί, θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου», ενώ υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει τη στήριξη των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και των εταίρων στην Ε.Ε.».

 

Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου από την Τρίπολη

 

Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, εορτάζουμε και φέτος την Άλωση της Τριπολιτσάς.  Αυτή την εμβληματική νίκη των Αγωνιστών του 1821 η οποία, χάρη στην στρατηγική ιδιοφυΐα του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οδήγησε στην τελική ευόδωση της Εθνεγερσίας και στην μετέπειτα δημιουργία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους. 

Από εδώ, την Τρίπολη, κατ’ αυτή την Επέτειο στέλνουμε προς την γείτονα Τουρκία το μήνυμα ότι εμάς, τους Έλληνες, το παρελθόν μας διδάσκει όχι την διχόνοια και την εκδίκηση, αλλά την ανάγκη εμπέδωσης της φιλίας και της ειρηνικής συνύπαρξης.  Τούτο, όμως, προϋποθέτει τον εκ μέρους της Τουρκίας πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πολλώ μάλλον όταν από τον σεβασμό αυτόν εξαρτάται και η Ευρωπαϊκή της προοπτική. 

Επίσης, διαμηνύουμε προς την Τουρκία ότι εμείς, οι Έλληνες, αν χρειασθεί θα επιβάλλουμε τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, έχοντας μάλιστα σήμερα και την στήριξη των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των Εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, όπως συμβαίνει και κάθε φορά που υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια».

 

Πηγή βίντεο και  φωτό απο την ιστοσελίδα kalimera-arkadia.gr