Σταθερά σε ρότα έντασης και πρόκλησης γύρω από το Καστελόριζο

 
Σταθερά σε ρότα έντασης και πρόκλησης γύρω από το Καστελόριζο

Ενημερώθηκε: 21/10/20 - 12:06

Σε στενή επιτήρηση έχει το Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, το Oruc Reis το οποίο χτες «έσπασε» σήμερα το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων φτάνοντας μέχρι και τα 9 μίλια από το Καστελλόριζο, ενώ στην συνέχεια απομακρύνθηκε ακολουθώντας νοτιοδυτική πορεία.

Το ίδιο συνέβη και με τα βοηθητικά πλοία «Αταμαν» και «Τσένγκις Χαν», που έπλεαν το μεν πρώτο στα 9,25 ν.μ. από τη Μεγίστη, και το δεύτερο στα 8,98 ν.μ. από το ανατολικότερο άκρο της χώρας μας που είναι η μικρονησίδα Στρογγύλη (στην οποία υπάρχει μικρή στρατιωτική φρουρά).

Οχι μακριά από τα συγκεκριμένα πλοία ήταν στολίσκος τουρκικών πολεμικών πλοίων, ενώ τις όλες κινήσεις τους παρακολουθούσαν πλοία του στόλου μας. Πάνω από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούσαν πτήσεις μη επανδρωμένα αεροσκάφη/drones του τύπου «Ακιντζί», ενώ για αρκετές ώρες τα τρία τουρκικά πλοία είχαν κλειστό τον πομπό, και ως εκ τούτου δεν υπήρχαν σήματα που να έδειχναν επακριβώς την πορεία τους μέσα στο χώρο των 12 ν.μ.

Με βάση την πορεία που ακολουθεί το «Ορούτς Ρέις» (την ταχύτητα αλλά και την περιοχή που έχει δεσμευθεί με NAVTEX για έρευνες), θα είναι ξανά εντός περιοχής των 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, σήμερα αργά το απόγευμα.

Στρατιωτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς έχουν αφομοιώσει τα διδάγματα της πρόσφατης διπλής κρίσης του Αυγούστου και του Ιουλίου, πέρα από τη γνώση που ούτως ή άλλως διαθέτουν κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους. Στο ΓΕΕΘΑ δεν αποκλείουν οι Τούρκοι να επιθυμούν ρεβάνς για την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» με το «Κεμάλ Ρέις», γι’ αυτό υπάρχουν οδηγίες για προσοχή ώστε να αποφευχθεί πιθανή προβοκάτσια.

Με τις διαρκώς κλιμακούμενες ενέργειες η Αγκυρα επιδιώκει να αμφισβητήσει τα 12 ν.μ. αιγιαλίτιδας ζώνης για τη χώρα μας (όταν και αν εξασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα που της παρέχει η Διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας), ενώ παράλληλα οι Τούρκοι θεωρούν ότι πραγματοποιούν ερευνητικές δραστηριότητες στη δική τους υφαλοκρηπίδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Χθες, από το ΓΕΕΘΑ διέρρευσε σειρά φωτογραφιών στις οποίες διακρίνονται φρεγάτες, πυραυλάκατοι και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου ανεπτυγμένα, ενώ σε πιο μακρινά πλάνα είναι ορατός ο πολύ πυκνός σχηματισμός πλοίων του τουρκικού ναυτικού γύρω από το «Ορούτς Ρέις». Ο σχηματισμός αφενός υποδεικνύει ότι, τουλάχιστον εντός των 12 ν.μ. το «Ορούτς Ρέις» δύσκολα, τουλάχιστον χθες, θα κατόρθωνε να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, αφετέρου τη λήψη προληπτικών μέτρων σε περίπτωση επιθετικότερης τοποθέτησης των ελληνικών Ε.Δ. Η διαρροή των φωτογραφιών από το ΓΕΕΘΑ είχε, επίσης, ως στόχο και την ευρύτερη τοποθέτηση της Ελλάδας προς το εξωτερικό, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η Αθήνα, σε περίπτωση που απειληθούν κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα διστάσει να τα υπερασπιστεί και με στρατιωτικά μέσα.

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν στενά το Oruc Reis - Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν στενά το Oruc Reis - Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν στενά το Oruc Reis - Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν στενά το Oruc Reis - Εντυπωσιακές φωτογραφίες