Στην Ελλάδα τα λείψανα των αγωνιστών που επέβαιναν στο Noratlas (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στην Ελλάδα τα λείψανα των Ελλήνων αγωνιστών της Κύπρου που επέβαιναν στο Noratlas

Ενημερώθηκε: 04/10/16 - 08:51

Τελετή Παράδοσης των Λειψάνων των 16 Ελλήνων Πεσόντων του Noratlas στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λάρνακα στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των Λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Τρισάγιο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β'. Θα ακολουθήσει η τελετή υποδοχής τους στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι.

Το Nord Noratlas είναι Γαλλικό μεταγωγικό αεροσκάφος της δεκαετίας του 1950 το οποίο προοριζόταν να αντικαταστήσει παλαιότερους τύπους σε υπηρεσία, στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε το 1967 να παραλαμβάνει 50 Nord N.2501D από τα αποθέματα της Γερμανικής πολεμικής αεροπορίας με σκοπό την αντικατάσταση των C-47 Dakota.

Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών με έδρα την αεροπορική βάση της Ελευσίνας και χρησιμοποιήθηκαν για μεταφορές φορτίου, προσωπικού και ρίψεις αλεξιπτωτιστών.

Τον Ιούλιο του 1974 αεροσκάφη Noratlas συμμετείχαν στην επιχείρηση αερομεταφοράς Ελλήνων καταδρομέων από την Κρήτη στην Κύπρο. Παρά την παλαιότητα των αεροσκαφών και τις αντίξοες συνθήκες πτήσης, 12 από τα 15 αεροσκάφη που συμμετείχαν στην αποστολή «ΝΙΚΗ» προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή που τους ανατέθηκε. Ενα αεροσκάφος όμως καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στοιχίζοντας την ζωή του τετραμελούς πληρώματός του και 27 αλεξιπτωτιστών.

Στρατιωτική Επιχείρηση ΝΙΚΗ

Η επιχείρηση "Νίκη" εκτελέστηκε τη νύχτα της 21/22 Ιουλίου 1974 και ήταν η μοναδική αποστολή μεταφοράς ενισχύσεων στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια σταθεροποίησης της κατάστασης, η χούντα θεωρεί πως η αποστολή Ειδικών Δυνάμεων θα επιφέρει τακτικό πλεονέκτημα χωρίς να χρειαστεί να εμπλακεί επίσημα η Ελλάδα σε πόλεμο.

Μετά την ανεπιτυχή απόπειρα αποστολής της Β' Μοίρας Καταδρομών με επιστρατευμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Α' Μοίρα Καταδρομών υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Παπαμελετίου ενημερώνεται πως αντί για τα Δωδεκάνησα θα μεταφερθεί στην Κύπρο.

Μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της Πολεμικής Αεροπορίας παραλαμβάνουν τους άνδρες και τον εξοπλισμό τους και κατευθύνονται προς την Λευκωσία. Η ελληνοκυπριακή φρουρά του αεροδρομίου δεν ενημερώνεται έγκαιρα και μόλις τα Noratlas προσεγγίζουν εξαπολύει εναντίον τους σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ. Το αποτέλεσμα ήταν η κατάρριψη ενός (Νίκη 4) ενώ άλλα τρία προσγειώθηκαν με σοβαρές ζημιές. Σύνολο 4 αεροπόροι και 29 καταδρομείς φονεύθηκαν από φίλια πυρά ενώ άλλοι 10 καταδρομείς τραυματίστηκαν. Μετά τις ανωτέρω απώλειες η μάχιμη δύναμη της Α'ΜΚ ανέρχεται σε μόλις 279 άνδρες.

Όπως σε ανύποπτο χρόνο είπε ο στρατηγός Νικόλαος Ντούβας (πρώην αρχηγός του Στρατού, ο οποίος πήρε μέρος ως νεαρός υπολοχαγός στην αποστολή "Νίκη"): "Για να φτάσει μια Μοίρα Καταδρομών να χάσει το 10% της δυναμής της πρέπει να πολεμάει επί ένα χρόνο".
Στις μάχες που ακολούθησαν η Α'ΜΚ επέφερε καίρια πλήγματα στον εχθρό και κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Λευκωσίας.