Στο έλεος της πανδημίας η χώρα - Υγειονομική «βόμβα» η Θεσσαλονίκη

 
Στο έλεος της πανδημίας η χώρα - Υγειονομική «βόμβα» η Θεσσαλονίκη

Ενημερώθηκε: 11/11/20 - 08:07

Δύσκολες οι πρώτες τέσσερις ημέρες της γενικής καραντίνας. Κατεγράφησαν περίπου 8.500 κρούσματα, ενώ αθροιστικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 151 και των διασωληνωμένων ασθενών στους 937. Κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες. Στο δεκαπενθήμερο θα αρχίσουν να εμφανίζονται τάσεις αποκλιμάκωσης.

Το μεγαλύτερο βάρος στην πανδημία του κορωνοϊού«σηκώνουν» η Αττική και η Bόρεια Ελλάδα , καθώς σε αυτές τις καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων, με την κατάσταση, ιδίως στην Θεσσαλονίκη, να γίνεται ολοένα και πιο πιεστική.

Καμπανάκι για την εξέλιξη της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, χτύπησε και ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας που επικαλούμενος στοιχεία του ΑΠΘ είπε ότι η θετικότητα στην πόλη αγγίζει το 32%, δηλαδή, όπως είπε «υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο ‘κόκκινο’.

Η Θεσσαλονίκη χθες μόνο μέτρησε 652 κρούσματα, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν της Αττικής (588), ενώ τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες στην συμπρωτεύουσα, «μαρτυρούν» και το ποσοστό θετικότητας που ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, καθώς προ δύο εβδομάδων είχαν φτάσει το 290% σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, ποσοστό, που όπως αναφέρθηκε χθες, συνεχίζει να μεγαλώνει.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

Εκτός της Θεσσαλονίκης, υψηλό επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε εκτός των 652 κρουσμάτων της συμπρωτεύουσας, 52 στη Δράμα, 45 στον Εβρο, 62 στην Ημαθία, 44 στην Καβάλα, 38 στην Πέλλα, 43 στην Πιερία, 43 στις Σέρρες, ενώ η Λάρισα κατέγραψε 168 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα δεν εμφανίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης, και οι αριθμοί των μετακινήσεων παραμένουν σε υψηλές πτήσεις.

Αν και προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αιτιακή συσχέτιση των δύο στατιστικών δεδομένων, γεγονός παραμένει ότι το φθινοπωρινό lockdown παρουσιάζεται πολύ πιο «χαλαρό».

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μόνο το Σαββατοκύριακο εστάλησαν στο 13033 πάνω από 8,6 εκατομμύρια SMS, για κυκλοφορία στους δρόμους. Ο ίδιος διέψευσε την πιθανότητα να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των αποστελλομένων μηνυμάτων.

Πρόκειται για 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, «ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο lockdown».

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ

Για την κατάσταση του ΕΣΥ, τις επιτυχίες των ανθρώπων της Υγείας στην καθημερινή προσπάθεια τους να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή, όπως και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην χτεσινή έκτακτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ από τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατάφερε εν μέσω κορωνοϊού να φτάσει τις 1.082. Επίσης οι επαγγελματίες υγείας από 88.690 τον Σεπτέμβριο του 2019 έφτασαν μέσα σε ένα χρόνο σε πάνω από 100.000.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας παρουσίασε τους επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι το Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα.

Εν συνεχεία, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ότι τον Ιούνιο του 2019 υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 δημιουργούνται 234 νέες, με το σύνολο των διαθεσίμων κλινών να φτάνει τις 1.082.

Σύμφωνα με τις διαφάνειες που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, το 2020 υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ επισήμανε ότι κάθε χρόνο κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαμε 30 – 35 αναμονές την ημέρα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Όπως είπε, εξάλλου, ο κ. Κικίλιας συνολικά 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Covid 19 εισήλθαν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται το 30,03% των συνολικών τεστ έναντι του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει πως πλέον υπάρχει μεγάλη βοήθεια προς τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ, καθώς τα τεστ διενεργούνται πλέον σε σημαντικό ποσοστό στα Κέντρα Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας είπε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στο σύστημα ακόμη 50 μονάδες εντατικής θεραπείας. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της Υγείας να μείνουν όρθιοι και αντιμετωπίσουν την πανδημία», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε τους χάρτες που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

xartis
xartis
xartis
xartis

xartis
xartis
xartis
xartis
xartis
xartis
xartis