«Σύγκρουση» προέδρου με εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τις αναστολές

 
«Σύγκρουση» προέδρου με εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής για τις αναστολές

Ενημερώθηκε: 20/10/20 - 12:03

Σε διακοπή οδηγήθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της ως προς έντεκα καταδικασθέντες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν ποινικό μητρώο και μάλιστα με ποινές καθείρξεων. Η εξέλιξη αυτή, που δηλώνει σαφώς δυσαρέσκεια της έδρας απέναντι στην πρόταση της κ. Οικονόμου, οδήγησε το δικαστήριο να ζητήσει από την εισαγγελική λειτουργό, με επιμέλειά της, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο οι φάκελοι των συγκεκριμένων καταδικασθέντων.

Ουσιαστικά, η πρόεδρος του δικαστηρίου έθεσε θέμα μείζονος αξιοπιστίας της εισαγγελέως.

Η κ. Οικονόμου, ωστόσο, απάντησε νωρίτερα ότι με βάση τα ποινικά μητρώα προκύπτει μεν ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινές κάθειρξης για διάφορα αδικήματα, εντούτοις, όπως είπε, δεν διαφοροποίησε γι' αυτούς την πρότασή της, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Θέμα, επίσης, τέθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίον η εισαγγελέας στην πρότασή της δεν ανέφερε ότι το 2015 παραβίασε τον περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του ευρωβουλευτή, ορθώς η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε αυτό, καθώς έχει εκδοθεί μεταγενέστερο βούλευμα το 2019, προκειμένου ο κ. Λαγός να ταξιδεύσει στις Βρυξέλλες, στο οποίο δεν αναφέρεται παραβίαση όρων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, το δικαστήριο θα μελετήσει όλους τους φακέλους, καθώς το αν κριθεί κάποιος ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων είναι κομβικής σημασίας θέμα για το αν θα του δοθεί ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προσώπων που η κ. Οικονόμου συμπεριέλαβε στην πρότασή της για χορήγηση αναστολών είναι και οι δύο δράστες της δολοφονίας Λουκμάν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών, έχουν εκτίσει τις ποινές τους και είναι ελεύθεροι. Δεν εξειδίκευσε την ποινή των 13 μηνών που είχε επιβληθεί το 1979 στον Νίκο Μιχαλολιάκο για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας στον κινηματογράφο «Έλλη» με 18 τραυματίες.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί.

Αντιδράσεις στην πρόταση της εισαγγελέως

Η πρόταση της εισαγγελέως της δίκης κατέτεινε, με επιχειρηματολογία που επικρίθηκε σφόδρα από την πολιτική αγωγή (συνήγοροι των θυμάτων), και όχι μόνον, στο να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες από την ηγετική πολιτική ομάδα της Χ.Α., αλλά και εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή και συνέργειες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε εγκλήματα, όπως η στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση σε Αιγυπτίους ψαράδες και άλλα.

Η εισαγγελέας, η οποία είχε προτείνει για την ενοχή των κατηγορουμένων πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (δεν ήταν, δηλαδή, εγκληματική οργάνωση ο ηγετικός πυρήνας της Χ.Α.), χθες κατά την αγόρευσή της για τις αναστολές στην έκτιση των ποινών, πέρα από την ηγετική πολιτική ομάδα, Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά και λοιπούς, αναστολή πρότεινε και για τους συνεργούς σε δολοφονίες και επιθέσεις που έχουν πλέον καταδίκες κάθειρξης άνω των δέκα χρόνων, όπως οι Γιώργος Πατέλης, Αναστάσιος Πανταζής και Ιωάννης Καζαντζόγλου, επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. με δράση σε περιοχές του Πειραιά.

Ο μόνος ο οποίος κατά την εισαγγελέα πρέπει να εκτίσει τώρα την ποινή του είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, καταδικασμένος σε ισόβια και 14 χρόνια για τη δολοφονία Φύσσα. Αλλωστε, όπως είπε και η ίδια η εισαγγελέας, η νομοθεσία μας δεν επιτρέπει να δοθεί αναστολή όταν κάποιος έχει ισόβια.

Η επιχειρηματολογία της εισαγγελέως, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, στηρίχθηκε, όπως η ίδια ανέφερε, στην κρίση της ότι οι καταδικασθέντες τήρησαν από το 2013 μέχρι σήμερα τους περιοριστικούς όρους που τους επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη, δεν έχουν προβεί σε προπαρασκευαστικές πράξεις για να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής, έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα, εκπροσωπήθηκαν νόμιμα στο δικαστήριο και επιπλέον η Χ.Α. έχει διαλυθεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν πλέον να διαπράξουν νέα εγκλήματα.