Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

 
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας

Ενημερώθηκε: 11/09/20 - 10:46

Ένα σημαντικό "διπλωματικό χαρτί" αποτελεί για την Ελλάδα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνόδου (MED7) στην Κορσική. Η συνάντηση που έγινε χθες, ίσως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία πολύ καλή κίνηση στην στρατιωτική και διπλωματική σκακιέρα με τους Τούρκους, ενόψει και της ειδικής Συνόδου της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Στην κρισιμότερη ίσως συνάντηση ανάμεσα σε Έλληνα και Γάλλο ηγέτη εδώ και πολλές δεκαετίες, η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, τέθηκαν επί τάπητος οι βασικοί άξονες της επερχόμενης αμυντικής συμφωνίας, δηλαδή ποιες ακριβείς διατυπώσεις θα επιλεγούν για να περιγράψουν την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας (ποιοι θα είναι οι όροι της, ουσιαστικά), αλλά και το ποια οπλικά συστήματα θα προμηθευθεί η Ελλάδα από την γαλλική αγορά.

Εάν όλα πάνε καλά, οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα συναντηθούν εκ νέου σε λίγες εβδομάδες, πιθανώς επί γαλλικού εδάφους, προκειμένου να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης.

Η προοπτική, εξάλλου, συμφωνίας για αμοιβαία ρήτρα αμυντικής συνδρομής θεωρείται βέβαιο πως αναδιατάσσει τους συσχετισμούς ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας σαφές πως το Παρίσι αντιλαμβάνεται πλήρως τον κίνδυνο, που εγκυμονεί η τουρκική επιθετικότητα.

Οι δύο ηγέτες, βρίσκονται στην ίδια όχθη σε ό,τι αφορά στην δυναμική ανάσχεση των αναθεωρητικών επιδιώξεων της Τουρκίας. Έτσι, επαναβέβαιωσαν πως τυχόν απροθυμία του Ερντογάν να απέχει των προκλήσεων, με τις οποίες φλερτάρει επί μακρόν, θα επισύρει βαρύ οικονομικό τίμημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Επ αυτού, δε, μοιάζει άκρως ενθαρρυντικό το άρθρο 6 της Κοινής Διακήρυξης του Αζαξιό για την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς τα 7 Μεσογειακά κράτη – μέλη της Ένωσης, συμφωνούν πως σε περίπτωση που δεν ανασταλεί άμεσα η τουρκική επιθετικότητα η ΕΕ οφείλει να διερευνήσει την πιθανότητα και επίπροσθετων μέτρων, των ήδη αποφασισθέντων στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στο Γκύμνιχ της Γερμανίας στα τέλη Αυγούστου.

Το μήνυμα προς την Τουρκία, από όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου, είναι ξςκάθαρο: σταματά (η Τουρκία) τις απειλές και ξεκινούν οι συζητήσεις, ειδάλλως ενεργοποιούνται σκληρές κυρώσεις, που θα γονατίσουν την Οικονομία της.

Τι εξοπλισμό θα αγοράσει η Ελλαδα

Οι λεπτομέρειες για τα εξοπλιστικά, θα συζητηθούν από τους δύο ηγέτες, τελικώς, και όχι από τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών. Ίσως υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις στην πρωθυπουργική ομιλία του Σαββάτου, στο φόρουμ της ΔΕΘ.

Σύμφωνα, πάντως με ασφάλεις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει στην προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, 12 μεταχειρισμένων και 6 νέων, ενώ στο τραπέζι παραμένει και η προμήθεια φρεγατών, τύπου Fremm, χωρίς πάντως να έχει βρεθεί σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές για τα εν λόγω σκάφη η τελική φόρμουλα. Είναι σαφές πως στο εξοπλιστικό σκέλος της συμφωνίας εμπεριέχονται και τα ανταλλακτικά, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα και τα 44 Mirage 2000 – 5.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ