Συνεδρίαση-θρίλερ για τις τηλεοπτικές άδειες στο ΣτΕ

 
Συνεδριάζει το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες και τον νόμο Παππά

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 24/10/16 - 21:06

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση-θρίλερ. Ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας, μέσα σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, η τέταρτη, διάσκεψη του του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που εξετάζει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Με μία ακόμα διάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου.

Το πολιτικό τοπίο είναι εκρηκτικό με την κυβέρνηση να θέλει να τα παίξει όλα για όλα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Εως το τέλος της το πολιτικό τοπίο μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό», παρατηρούν πολιτικοί παράγοντες, επισημαίνοντας οτι όλα θα κριθούν έως την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει στον εορτασμό της.

Ο εισηγητής της υπόθεση κ. Γιώργος Παπαγεωργίου αναμένεται να ολοκληρώσει, πιθανότατα σήμερα, Δευτέρα, την εισήγησή του, υποστηρίζοντας τη συνταγματικότητα του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των αδειών.

Ο εισηγητής θα αναφερθεί σε λόγους έκτακτης ανάγκης που ξεπερνούν τη βούληση του νομοθέτη, αφού η απουσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για υποκειμενικούς λόγους, δεν μπορούσε να οδηγήσει τον νομοθέτη να υλοποιήσει τη συνταγματική επιταγή ότι «οι άδειες δίνονται από το ΕΣΡ...». Ως υπέρτατο συνταγματικό αγαθό, κατά τον εισηγητή, πρέπει να κριθεί η ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και η μη συνέχιση του σημερινού πλαισίου ανομίας.

Στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι δικαστές, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επί της συνταγματικότητας του νόμου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παραδεκτές και νόμιμες τις προσφυγές των καναλιών, με τις οποίες ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται σε τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες, νομικοί και πολιτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι πιθανότητες επικράτησης της κυβερνητικής θέσης έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Τσίπρας: Συνταγματικός ο νόμος αλλά η απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή επιχειρώντας να εξωραΐσει τις εντυπώσεις περί κυβερνητικής παρέμβασης στη δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός ωστόσο υπερασπίστηκε πλήρως τη ρύθμιση της κυβέρνησης και προσωπικά τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο δεν είναι μάχη ενός υπουργού, αλλά μίας παράταξης και όλου του ελληνικού λαού.

«Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό και ο νόμος, που έχει δικαιωθεί από την κοινή γνώμη, έρχεται να απαντήσει σε αυτή την ανεπίτρεπτη κατάσταση που βιώνουμε 27 χρόνια. Δίνει τη μόνη ορθή λύση στο πρόβλημα. Η οικονομική ισχύς δεν μπορεί να δημιουργεί δίκαιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κόμμα του δεν θα πει δημοσίως την άποψή του για το θέμα. Υπεραμύνθηκε δε όλων των χειρισμών που έκανε η κυβέρνηση απέναντι στη δικαιοσύνη, ακόμη και για τον πειθαρχικό έλεγχο μέλους του ανωτάτου δικαστηρίου, ισχυριζόμενος ότι δεν επρόκειτο για την προσωπική ζωή του δικαστή, αλλά για θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Παράλληλα δύο υπουργοί της κυβέρνησης με γνώση των νομικών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προανήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νόμο Παππά σε περίπτωση που αυτός κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Κατρούγκαλος αν και δήλωσε ότι δεν θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο πιθανό, είπε ότι σε περίπτωση που τελικά γίνει κάτι τέτοιο είναι «αυτονόητο» πως θα πρέπει να αλλάξει. «Κάθε φορά που έχουμε για οποιονδήποτε νόμο, όχι για το συγκεκριμένο, μια απόφαση περί αντισυνταγματικότητας πρέπει η κυβέρνηση και η Βουλή να εξετάσουν τι λέει το δικαστήριο και να θεραπεύσουν την συγκεκριμένη αντισυνταγματικότητα

Από την πλευρά του ο Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε οτι στο ενδεχόμενο που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός «θα βρεθούμε σε μια κατάσταση με επίσης αντισυνταγματικά χαρακτηριστικά, που είναι η έλλειψη αδειών και η απουσία εκλεγμένου ΕΣΡ».

Η αποκατάσταση της ομαλής πορείας, τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, προϋποθέτει ούτως ή άλλως -όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ- τη συγκρότηση του ΕΣΡ. «Θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες αναμορφώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τις άδειες, ώστε αυτή να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» συμπλήρωσε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Απάντηση Βορίδη στον Κρέτσο: Τι δημοκρατικό ήθος είναι αυτό;

Κρέτσος: Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά η κυβέρνηση θα επιστρέψει με νέες πρωτοβουλίες

Συνεδριάζει σήμερα και την Τετάρτη (26/10) το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες