Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

 
Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων - Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Ενημερώθηκε: 09/04/21 - 08:43

Σήμερα συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι με κυρίαρχο ζήτημα της συήτησής τους το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα, για τις οποίες την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί η αναστολή του ανοίγματος λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής τους εικόνας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εμπόρων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Πάτρα και σήμερα περιμένουν να δουν αν η Επιτροπή θα επιτρέψει την επαναλειτουργία τους από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου ή θα παρατείνει την απαγόρευση.

Δεν αποκλείεται πάντως στο...τραπέζι των εμπειρογνωμόνων να τεθεί και η επέκταση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές, μετά τη δοκιμή του το Σαββατοκύριακο. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Star άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι «είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές».

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και δη το Πάσχα, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα

Φαντάζει δύσκολο να δοθεί πράσινο φως για την επεναλειτουργία του λιανεμπορίου, ωστόσο πλέον υπάρχει ένα «όπλο» κατά της πανδημίας που δεν υπήρχε μία εβδομάδα πριν και αυτό δεν είναι άλλο από τα self tests. Εάν κριθεί πως τα self tests μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους τομείς εκτός της εκπαίδευσης και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τότε σε συνδυασμό με την όποια βελτίωση εμφανιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ίσως να είναι εφικτό το λιανεμπόριο σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη να επαναλειτουργήσει στις 19 Απριλίου.

Εάν και εφόσον συμβεί αυτό, τότε το πλαίσιο θα είναι ίδιο με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, δηλαδή με χρήση του 13032, click away και click in shop.

Η επιτροπή επίσης καλείται να αποφασίσει κατά πόσο είναι εφικτό σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, να επιτραπεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι επιστήμονες είναι πολύ πιθανόν να δώσουν το «πράσινο φως».