Συρίγος για ελληνοτουρκικά: «Με τα νεύρα που επικρατούν, οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ένα λάθος»

 
συριγος

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ενημερώθηκε: 07/12/22 - 17:37

"Φοβάμαι το λάθος. Μία λάθος κίνηση, μία σύγκρουση, οτιδήποτε με τα νεύρα που επικρατούν, με τις αναχαιτίσεις αεροπλάνων που τρέχουν με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων, είναι εύκολο να οδηγήσει σε ένα λάθος», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο, ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της γείτονος χώρας.

«Ο στόχος της είναι να μας σύρει σε ένα διάλογο εφ όλης της ύλης. Και όταν λέω εφ όλης της ύλης, εννοώ ακόμη και για την κυριαρχία σε ελληνικά νησιά. Αυτή τη στιγμή, για να το πετύχει αυτό δεν έχει λόγο να κάνει κάποιο θερμό επεισόδιο, οτιδήποτε άλλο, αλλά ακολουθεί μια τακτική αντίστοιχη με αυτή που είχε ακολουθήσει το 1998- 99 με τη Συρία», συμπλήρωσε.

«Η Συρία τότε φιλοξενούσε τον Οτσαλάν στο έδαφός της. Είχαν υπάρξει εντονότατες αντιδράσεις από την Τουρκία. Η Συρία δεν έκανε πίσω και στη συνέχεια η Τουρκία για 7-8 μήνες άρχισε να κάνει τέτοιες δηλώσεις, να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις δίπλα στα τουρκοσυριακά σύνορα, να μεταφέρει δυνάμεις από άλλες περιοχές, δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν θέμα χρόνου η επέμβαση στο εσωτερικό της Συρίας. Η Συρία βλέποντας τι γίνεται, έδιωξε τον Οτσαλάν. Νομίζω ότι κινείται σε αντίστοιχη λογική. Δηλαδή δεν είναι στόχος το θερμό επεισόδιο. Το θερμό επεισόδιο έχει και κινδύνους, διότι δεν είναι βέβαιο όταν τα βάζει με την Ελλάδα, ποιος από τους δύο θα χάσει», εξήγησε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ