Τ. Θεοδωρικάκος: Διεθνής καταγγελία για την προκλητική, βάρβαρη και μεσαιωνική συμπεριφορά της Τουρκίας

 
GYMNOI METANASTES

Ενημερώθηκε: 24/10/22 - 10:40

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας στα σύνορά μας στον Έβρο είναι προκλητική και πολλές φορές είναι απολύτως απάνθρωπη, βάρβαρη και μεσαιωνική. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το περιστατικό με τους 92 μετανάστες καταγράφεται σε επίσημη έκθεση της Frontex», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, κατήγγειλε, όπως είπε, την τουρκική προκλητικότητα, ενώ τόνισε: «Παρουσίασα τα αρχεία στους συναδέλφους μου, συνομίλησα ξανά με την αρμόδια επίτροπο, την κυρία Johanson, και πιστεύω ότι το κλίμα στην Ευρώπη διαμορφώνεται όλο και περισσότερο ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις. Όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία. Και είναι ένα πρόβλημα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των στοιχειωδών αρχών του ανθρωπισμού».

Όσον αφορά την εικόνα με τους 92 γυμνούς μετανάστες, ο υπουργός επεσήμανε: «Σόκαρε πάρα πολύ τους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταματήσει την καταγγελία της τουρκικής πλευράς για αυτό το γεγονός, διότι δεν είναι μόνο ότι το έκαναν, είναι και ότι είχαν και το θράσος να προσπαθήσουν να γυρίσουν ανάποδα την υπόθεση και να πουν ότι αυτό το οργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Είναι ντροπή για τις κρατικές Αρχές της Τουρκίας να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, τα ψέματα και οι συκοφαντίες δεν είναι τρόπος άσκησης διεθνούς πολιτικής, θα πρέπει να αποδεχθούν ότι το 2022 δεν είναι 2019, η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, έχει χτίσει ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, έχει αναπτύξει την αξιοπιστία και το κύρος της διεθνώς και στρατιωτικά είναι πολύ ισχυρότερη και οι Τούρκοι οφείλουν να σέβονται το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι ολοκληρώνεται η εκπαίδευση άλλων 250 συνοριοφυλάκων, που θα υπηρετήσουν σε λίγο διάστημα στον Έβρο, σε δύο με τρεις μήνες, και ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράχτη. «Εχει αποδειχθεί ότι ο φράχτης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής ενάντια στο να υπάρχουν λαθρομετανάστες», υποστήριξε. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα πρώτα 35 χιλιόμετρα να κατασκευαστούν με εθνικούς πόρους, από τον προϋπολογισμό της χώρας μας, και ταυτόχρονα διεκδικούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους γιατί είναι κάτι που αφορά την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Κάθε ημέρα οι παράνομοι μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στη χώρα είναι της τάξεως των 1.500 και συνήθως οδηγούνται εκεί από τις ίδιες τους τουρκικές Αρχές, οι οποίες συνεργάζονται με διακινητές, με ανθρώπους οι οποίοι εγκληματούν. Επαναλαμβάνω ότι μόνο αυτό το εννεάμηνο, στη χώρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 1.200 διακινητές παράνομων μεταναστών. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη δουλειά, τυπικά και ουσιαστικά τα σύνορα είναι απροσπέλαστα για την παράνομη μετανάστευση, αλλά είναι κρίσιμο και καθοριστικό να επιταχυνθεί η κατασκευή του φράχτη, ο οποίος πιστεύω ότι θα συμβάλει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο», εξήγησε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ