Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης - Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

 
Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης - Θα υπάρξουν εκπλήξεις;

Ενημερώθηκε: 16/01/19 - 09:09

Απόψε τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η συζήτηση για την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική (φανερή) ψηφοφορία.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε χθες το μεσημέρι με την αντιπαράθεση να χτυπά κόκκινο. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κάλεσε τους βουλευτές να σταθούν όλοι καθαρά και έντιμα απέναντι στην συνείδηση τους και το συμφέρον του τόπου. Από τη μεριά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «κυβέρνηση κουρελού» και σκηνοθετημένο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά την ψηφοφορία δεν αναμένονται εκπλήξεις καθότι στην κυβέρνηση περιμένουν ξεκάθαρα τη στήριξη (πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) των «έξι» που είναι οι: Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης, Σπύρος Δανέλλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Παπακώστα. Χωρίς βέβαια να αποκλείονται και εκπλήξεις μιας και υπήρχαν σχετικές αναφορές και για 152 βουλευτές.

Το άγχος της κυβέρνησης όμως είναι η ψηφοφορία για την κύρωση της Συνθήκης των Πρεσπών όπου η κυβέρνηση θέλει 151 βουλευτές. Στην αντίθετη περίπτωση (αν και η συμφωνία μπορεί να περάσει «επί των παρόντων» και δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία) είναι σαφές ότι θα πρόκειται για πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Κάτι που παραδέχτηκε χθες ο πρόεδρος της Βουλής. «Κανείς δεν θα θέσει ζήτημα μη ισχύος αλλά καλό είναι για τη χώρα και τη Βουλή να υπάρχει μια σαφής πλειοψηφία», είπε ο Νίκος Βούτσης!

ο Σπ. Δανέλλης που χτες τέθηκε εκτός ΚΟ του Ποταμιού

Και το άγχος προέρχεται από τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι βουλευτές του οποίου, μαζί με τον κ. Θεοδωράκη, έδειχναν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία. Όμως όπως στελέχη του Ποταμιού δηλώνουν, η απόφαση του κ. Δανέλλη δημιουργεί νέα δεδομένα και σκέφτονται και την περίπτωση της αποχής. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δύο δύο ευρωβουλευτές του κόμματος με χτεσινές τους δηλώσεις τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η μέχρι σήμερα θέση του κόμματος είναι ψήφος κατά συνείδηση. Διατεθειμένοι να την υπερψηφίσουν φέρονταν οι κ.κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και .

Στη Συμφωνία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση προσβλέπει (πέρα από τους 145 βουλευτες που διαθέτει) στις θετικές ψήφους των κκ: Δανέλλη, Παπαχριστόπουλου, Κουντουρά, Παπακώστα, Θεοχαρόπουλου, Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη.