Τεταμένη η κατάσταση στα πανεπιστήμια - Αντιμέτωπη με κύμα καταλήψεων η κυβέρνηση

Τεταμένη η κατάσταση στα πανεπιστήμια - Αντιμέτωπη με κύμα καταλήψεων η κυβέρνηση
Ενημερώθηκε: 13/11/19 - 09:01

Τεταμένη η κατάσταση στα πανεπιστήμια παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου και της μεγάλης πορείας στην Αμερικανική πρεσβεία. Όσα έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στην ΑΣΟΕΕ - εισβολή αστυνομικών,  ο εγκλωβισμός δεκάδων φοιτητών που είχαν εισέλθει προκειμένου να σπάσουν το «λοκ άουτ» της Συγκλήτου - καθώς και οι εικόνες με αστυνομικούς να χτυπούν στην Πατησίων φοιτήτριες, προκάλεσαν την έκρηξη της σπουδάζουσας νεολαίας.

Από χθες, Τρίτη, ξεκίνησαν – μετά από γενικές συνελεύσεις – μπαράζ καταλήψεων σε σχολές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ΑΣΟΕΕ αλλά και την καταπάτηση του ασύλου από τους αστυνομικούς όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές.

 Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, κλειστές θα παραμείνουν σχολές στην Αθήνα όπως

-- Ιατρική

-- Νομική Σχολή

-- Παιδαγωγικό

-- Πάντειος

-- Πολιτικό Νομικής

-- Φιλοσοφική

-- Μαθηματικό

-- Φυσικό

-- Αρχιτεκτονική

-- Πολιτικοί Μηχανικοί

-- Μηχανολόγοι

-- Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΠ)

-- Χημικοί Μηχανικοί

-- Μεταλλειολόγοι

-- Ηλεκτρολόγοι (ΕΜΠ)

- ΑΣΚΤ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα κλειστό μέχρι τις 17 Νοέμβρη, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.

Κλειστές σχολές στην επαρχία ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

Κλειστές θα παραμείνουν σχολές και στην επαρχία, ενόψει της επετείου Πολυτεχνείου. Κλειστά μέχρι την Κυριακή 17 Νοέμβρη θα παραμείνουν κλειστά:

-- Φιλολογία Θεσσαλονίκη

-- Ιστορικό - Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης

-- Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης

-- Μαθηματικό Πάτρας

-- Βιολογικό Πάτρας

-- Τμήμα Διοίκησης

-- Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων Άμφισσας

-- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) Χανίων

 Αποφάσεις για καταλήψεις υπήρξαν και στο πανεπιστήμιο της Πάτρας (Βιολογίας, Μαθηματικό, Πολιτικών Μηχανικών κ.α.) ενώ σήμερα θα υπάρξουν και νέες συνεδριάσεις φοιτητικών συλλόγων προκειμένου να ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις.

Δόγμα μηδενικής ανοχής από την ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά το δόγμα μηδενικής ανοχής ενάντια σε όσους θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αλλά και σε αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν πανεπιστημιακά ιδρύματα προκειμένου να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά αστυνομικών.

Η ΕΛ.ΑΣ. εκτός από την «παρέμβαση» στην ΑΣΟΕΕ συνεχίζει να εκκενώνει κατειλημμένα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής ρίχνοντας το βάρος στα Εξάρχεια. Χθες, άλλη μία επιχείρηση οδήγησε στην εκκένωση κτιρίου στην οδό Μπουμπουλίνας όπου είχαν βρει καταφύγιο 138 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Αστυνομία και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θέλουν να κερδίσουν το «στοίχημα» της Κυριακής και να απομονώσουν ακραία στοιχεία που θα επιχειρήσουν να κάνουν επεισόδια και να μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε πεδίο μάχης.