Θα συνεχιστούν οι επαφές της Κομισιόν με την AstraZeneca για την επίλυση των προβλημάτων

Θα συνεχιστούν οι επαφές της Κομισιόν με την AstraZeneca για την επίλυση των προβλημάτων
Ενημερώθηκε: 28/01/21 - 14:33

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την AstraZeneca, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Όπως πρόσθεσε, οι επαφές με την εταιρεία θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί, με το ζήτημα να «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Standaard, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο.

Καθαρό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων ζήτησε η Ε.Ε. από AstraZeneca

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, η αρμόδια επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, της εξέφρασε τη λύπη της για τη συνεχιζόμενη, όπως είπε, αδιαφάνεια εκ μέρους της AstraZeneca και ενημέρωσε ότι ζήτησε καθαρό χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία για τις παραδόσεις εμβολίων του α΄ τριμήνου.

Ενδεικτική του προβλήματος των ελλείψεων που αρχίζουν να εμφανίζονται στην Ε.Ε., είναι η περίπτωση της Μαδρίτης η οποία έβαλε στον πάγο όλες τις νέες δόσεις του εμβολίου για τουλάχιστον δέκα ημέρες, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι προμήθειες εμβολίων τελειώνουν και στην Καταλωνία. 

H αντιπαράθεση της Ε.Ε. με την Astra Zeneca γνώρισε νέα κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης όταν η αρμόδια επίτροπος Υγείας απάντησε στον διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανοσουηδικής εταιρείας χαρακτηρίζοντας λανθασμένο τον ισχυρισμό ότι η φαρμακευτική εταιρία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδίδει εμβόλια στην Ε.Ε. βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και έκανε λόγο για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη – μέλη». 

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», αλλά η εταιρεία του δεν δεσμεύεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.