Θεοφάνια όπως και τα Χριστούγεννα, με ανοιχτές εκκλησίες και μέτρα

Θεοφάνια όπως και τα Χριστούγεννα, με ανοιχτές εκκλησίες και μέτρα
Ενημερώθηκε: 06/01/21 - 08:18

Διαφορετική είναι η σημερινή γιορτή των Θεοφανίων αφού ναι μεν οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές, οι πιστοί όμως που παρακολούθησαν ήταν λειτουργία ήταν ελάχιστοι. Αντιθέτως πολλοί ήταν αυτοί που συνέρρευσαν έξω από τους ιερούς ναούς για να πάρουν τον αγιασμό, όπως στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Ναι μεν δε θα γίνουν αγιασμοί υδάτων σε εξωτερικούς χώρους όμως, σε "κρυφούς" αγιασμούς υδάτων θα προχωρήσουν οι περισσότεροι μητροπολίτες της χώρας και κυρίως εκεί που υπάρχει θάλασσα  και ποτάμια. Ήδη χωρίς να έχουν ανακοινώσει το παραμικρό έχουν βρει απόμερα σημεία ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι πιστοί.

Υποχώρησε η κυβέρνηση

Μετά την συνομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, δεν επετεύχθη συμβιβασμός και η κυβέρνηση υπαναχώρησε έναντι των πιέσεων της εκκλησίας, καθώς με εγκύκλιό του προς τις μητροπόλεις της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος κάνει γνωστό ότι θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του κοροναϊού αλλά με ανοιχτές τις εκκλησίες και με περιορισμένο αριθμό πιστών μέσα σε αυτές, όπως συνέβη τα Χριστούγεννα κΝαι μεν αι την Πρωτοχρονιά.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος -σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Πολιτεία- δεν θα κάνει χρήση της συνοδικής εξουσιοδότησης που είχε λάβει ώστε να μεταβεί σε εξωτερικό χώρο και να κάνει εκεί τον Αγιασμό, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα συνάθροισης πιστών.

Ταυτόχρονα ο χαρακτηρισμός που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) να μην τηρήσει τα κυβερνητικά μέτρα κατά τον σημερινό εορτασμό των Θεοφανίων –μίλησε για «ειρηνικό αντάρτικο»– υποδηλώνει κατά πολλούς εντός της Εκκλησίας την πρόθεσή της να μη φτάσει στα άκρα την κόντρα με την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου δήλωσε (ΑΝΤ1) ότι «είναι ειρηνικό το ανταρτικό. Ούτε όπλα έχουμε, ούτε δυνάμεις καταστολής, ούτε είμαστε τα παιδιά των Εξαρχείων. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνουν συμπλοκές έξω από τους ναούς. Ανοίγουμε τους ναούς, οι πιστοί που θέλουν να μπουν στον ναό να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο, άρα κάτι θα θυσιάσουν. Τόσο καιρό οι επίσκοποι και μητροπολίτες δεχόμαστε μια επίθεση και μέσα από την Εκκλησία ότι έχουμε ενδώσει και τα έχουμε κάνει πλακάκια με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι ευκαιρία αυτοί οι ζηλωτές χριστιανοί να αποδείξουν την πίστη τους». «Κανείς δεν θέλει τη ρήξη», πρόσθεσε σε μήνυμά του για την εορτή των Θεοφανίων ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Ήπια αστυνόμευση της ΕΛΑΣ έξω από τους ιερούς ναούς

«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τόνιζαν τες στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές ήταν σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες. Τέλος, πρόκειται απόψε να πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για να οριστικοποιηθούν τα μέτρα.

Δεν θα γίνουν βουτιές για τον σταυρό -Τα μέτρα για τις εκκλησίες

 Όπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

-- Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

-- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών

-- Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

-- Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

-- Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.