Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση–συναυλία, για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

 
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση–συναυλία, για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Πηγή Φωτογραφίας: thessnews

Ενημερώθηκε: 31/05/17 - 00:00

Εκδήλωση-συναυλία με αφορμή την μνήμη της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιήθηκε απόψε στο προαύλιο του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του δευτέρου κύκλου των εκδηλώσεων «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», που συνδιοργανώνουν η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε (εξ αναβολής, από χθες, λόγω καιρού), υπό την αιγίδα του ΥΜΑΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Είναι επιβεβλημένη μνήμη η θύμηση εκείνης της ημέρας (της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης) και όλων των γεγονότων και των συνθηκών που μας οδήγησαν σε αυτήν» τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι «αρνητικοί παράγοντες» μπορούν και σήμερα να λειτουργήσουν, «υπονομεύοντας την ενότητα και την προοπτική του τόπου μας και λαού μας».

«Ας αθροίσουμε την εθνική μας θλίψη για το γεγονός, με την πολύτιμη εμπειρία και τη γνώση που μας μεταφέρει η ιστορία» τόνισε η υφυπουργός. «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί λοιπόν για μας ένα διπλά συμβολικό και ιστορικό γεγονός: μας θυμίζει ότι οι Έλληνες είμαστε κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα στενά σημερινά όρια και να μη ξεχάσουμε ποιοι είμαστε» είπε η υφυπουργός. Υπογράμμισε ότι στις σημερινές συνθήκες για τη χώρα, επιδιωκόμενη «δεν είναι μόνο η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και η κατοχύρωση μιας ελληνικής πολιτείας, ισονομίας, ίσων ευκαιριών, ισοπολιτείας, αλληλοσεβασμού, Ορθοδοξίας». «Για αυτή την Ελλάδα πρέπει να παλεύουμε» πρόσθεσε η κ. Κόλλια- Τσαρουχά.

Στη συμβολή των ιερωμένων, λογίων, πνευματικών ανδρών της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, όπως ο Ευστάθιος, ο Λέων ο Μαθηματικός, ο Γρηγόριος Παλαμάς κ.ά. στην αίγλη του Βυζαντίου, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις και πρόσθεσε: «Θεσσαλονικείς, να προσκυνήσετε την πόλη του μυροβλύτου, την Θεόκτιστη, την μεγάλη σας παράδοση».

«Τέτοιες ημέρες μνήμης, θα γίνονται πάντα και παντού σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την μνήμη των Ελλήνων προγόνων μας» είπε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και πρόσθεσε : «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αξιώνουμε από την Τουρκία να λειτουργήσει επιτέλους η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ως ένα χριστιανικό ορθόδοξο μνημείο».

Στους δέκα αιώνες ζωής του Βυζαντίου, με δύο κεντρικές «αρτηρίες» την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αναφέρθηκε ο μητροπολίτης Άνθιμος, υπογραμμίζοντας και «την ευθύνη της Δύσεως» για την κατάρρευσή του, που όπως είπε, «και τότε ήταν το ίδιο υπεύθυνη, όπως είναι και σήμερα, για την Ελλάδα και την περιοχή μας» και πρόσθεσε: «Για την πατρίδα για την Ελλάδα μας, κάθε σπιθαμή ελληνικής γης είναι για μας ευθύνη».

Στο ιστορικό της ημέρας και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης για τον Ελληνισμό αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, Πολύμνια Κατσώνη. Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, παραβρέθηκε η αντιπρύτανης του ΑΠΘ, οι μητροπολίτες Λαγκαδά και Αμορίου, ενώ ηθοποιοί απήγγειλαν αποσπάσματα από βυζαντινά κείμενα και παραδοσιακούς στίχους. Ακολούθησαν ύμνοι από την βυζαντινή χορωδία και στη συνέχεια συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια.