Θ.Τρύφων (ELPEN): Στρατηγικές συνεργασίες για πρώτες ύλες και παραγωγικές επενδύσεις η απάντηση στις ελλείψεις φαρμάκων

 
ELPEN

Ενημερώθηκε: 21/01/23 - 14:30

Eίναι γεγονός ότι η εύρεση κάποιων συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελεί σοβαρό ζήτημα, κάνοντας τους ασθενείς να πηγαίνουν από το ένα φαρμακείο στο άλλο μέχρι να βρουν το επιθυμητό φάρμακο. Οι βασικότερες αιτίες οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάσταση αυτή είναι η απότομη άνοδος της ζήτησης για φάρμακα εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, καθώς και τα προβλήματα κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Η ρίζα όμως του προβλήματος είναι η έλλειψη στις πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του αλυσιδωτού ντόμινο που αυτή έχει προκαλέσει. Στην Ευρώπη η παραγωγή πρώτων υλών είναι αρκετά περιορισμένη, ενώ στην Ελλάδα η πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών θα ολοκληρωθεί το 2024 στην Τρίπολη από την φαρμακoβιομηχανία DEMO.

Η φαρμακοβιομηχανία ELPEN, έχει πλάνο στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες παραγωγής πρώτων υλών, ώστε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν μεγαλύτερες ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, είπε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Ο κ. Τρύφων, αναφορικά με το ζήτημα, ανέφερε επίσης κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου εργοστασίου της ELPEN στην Κερατέα το οποίο “άνοιξε” τις πόρτες του για το κοινό αυτή την εβδομάδα και θα εγκαινιαστεί το Φθινόπωρο, ότι έτσι θωρακίζεται η εταιρεία και με την σειρά της θωρακίζει το εθνικό σύστημα υγείας. Τόνισε μάλιστα ότι το 2025 – 2026 με την πλήρη λειτουργία όλων των γραμμών παραγωγής και των τριών εργοστασίων της εταιρείες (Πικέρμι, Κερατέα, Τρίπολη), η ELPEN θα μπορεί να καλύπτει 8 εκατ. ασθενείς σε φάρμακα πρώτης γραμμής.

Το διακύβευμα: Θα έχει πρόσβαση σε φάρμακα ο Έλληνας ασθενής σε οποιαδήποτε κρίση;

Στην Ελλάδα διαθέτουμε περίπου 45 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων. Όπως εξήγησε ο κ. Τρύφων, πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν προγραμματίσει επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο καθιστά ακόμη πιο σημαντικό τον κλάδο. Ένα μέρος αυτών των επενδύσεων, ειδικά οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, επιταχύνθηκαν λόγω των κινήτρων για R&D που είχαν οι φαρμακοβιομηχανίες τα τελευταία χρόνια. Τόνισε παράλληλα ότι είναι οικονομικά επικίνδυνο να εισάγουμε ότι μπορούμε να παράγουμε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για την ισχυροποίηση της παραγωγής υπάρχουν και τα απαραίτητα κονδύλια, καθώς και οι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα (brain gain). Υπάρχουν νέα παιδιά με όρεξη τα οποία θα καλύψουν το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί στις θέσεις εργασίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ