Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ – Θα πέσει ''μαύρο'' στα κανάλια;

 
 Τηλεοπτικές άδειες: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ – Θα πέσει ''μαύρο'' στα κανάλια;

Ενημερώθηκε: 26/10/16 - 13:58

Νέα διάσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο ΣτΕ προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 17:30 μ.μ. Και πιθανά να υπάρξει απόφαση. Οσο αφορά την απόφαση, με όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Εάν ο επίμαχος νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Πάντως, δικαστές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα.

Σε αυτή την περίπτωση το νέο ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί, μέσα στους έξι αυτούς μήνες, θα αποφασίσει για το εάν η διαδικασία που τηρήθηκε ως προς την έκδοση των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών είναι ή όχι σύννομη.

Στη συνέχεια θα επανέλθει και πάλι η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη σύνθεση να κρίνει οριστικά τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

διάσκεψη της περασμένης Δευτέρας

Κατά την προηγούμενη , ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή στη διάσκεψη της Δευτέρας δεν έγινε ψηφοφορία ως προς τα συνταγματικά και νομικά θέματα, κάτι που «πιθανότατα» να γίνει αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, κατά την τετράωρη διάσκεψη υπήρξε διεξοδική συζήτηση με νομικά επιχειρήματα, χωρίς πάντως να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Από την άλλη η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας με αλλαγή στάσης υπό το φόβο να καταπέσει ο νόμος. Ετοιμάζεται νε επανέλθει με νέες πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικό είναι αυτό πυο δήλωσε χτες ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, :

«Η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης, θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Ερωτηθείς εάν σε αυτή την περίπτωση, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με έναν νέο νόμο, απάντησε: «Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο της χώρας διατηρεί τη νομοθετική εξουσία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά είναι τα 15 επιδόματα που θέλει να «κόψει» η Παγκόσμια Τράπεζα

Γερμανικός Τύπος: «Και άλλα δισ. για μια καμένη χώρα»

ΚΑΙΡΟΣ 26/10/2015: Λίγα σύννεφα και από το βράδυ τοπικές βροχές

Ντ. Τραμπ: Η πολιτική της Κλίντον στη Συρία θα οδηγήσει σε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μεγάλο μποτιλιάρισμα στον Κηφισό