Τον Αύγουστο το αίτημα για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη- Αισιόδοξος ο Σταθάκης

 
Τον Αύγουστο το αίτημα για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη- Αισιόδοξος ο Σταθάκης

Ενημερώθηκε: 29/05/17 - 16:14

Μέχρι τον Αύγουστο ελπίζουν τα επιτελεία των εταιρειών πετρελαίου να γνωρίζουν τις περιοχές που θα διεκδικήσουν μετά το αίτημα για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη.

υδρογονάνθρακες

Ο καθορισμός της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου μέχρι τις δυτικές – νοτιοδυτικές ακτές της Κρήτης για την οποία θα υποβληθεί προς την κυβέρνηση αίτημα για πραγματοποίηση ερευνών για είναι το έργο για το οποίο εργάζονται πυρετωδώς τα επιτελεία των Ελληνικών Πετρελαίων, ExxonMobil και Total με στόχο να έχουν καταλήξει ως το τέλος Ιουνίου στην οριοθέτηση της περιοχής που θα διεκδικήσουν.

«Κοιτάμε όλο το Ιόνιο, μέχρι τη Γαύδο», ανέφερε σχετικά ανώτατο στέλεχος των ΕΛΠΕ στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης των περιοχών Άρτας – Πρέβεζας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας για έρευνες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε κάποιες από αυτές τις περιοχές δεν έχουν γίνει σεισμικές έρευνες, που σημαίνει ότι η περιοχή ενδιαφέροντος μπορεί να εκτείνεται και πέρα των 20 «μπλοκ» σε Ιόνιο και νότιο Κρητικό πέλαγος που είχαν προκηρυχθεί με το διαγωνισμό του 2014.

Σύμφωνα με το κατ' αρχήν χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί, τον Αύγουστο θα υποβληθεί επισήμως το αίτημα , στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες ενώ θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για την ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν από αυτές. Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή του αιτήματος προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός στον οποίο μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την εξερεύνηση της περιοχής.

Αισιόδοξος ο Σταθάκης

ΕΛΠΕ

Σε ό,τι αφορά τα ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης πως πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους ιδιώτες επενδυτές, όπου το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετοχή μαζί με ιδιώτες.

Σε συνέντευξη προς το ΑΜΠΕ υπογραμμίζει ότι ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται σε περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τόσο τη διερεύνηση όσο και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και την εντυπωσιακή ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και επισημαίνει ότι τα ΕΛΠΕ, η ExxonMobil και η Total εκδήλωσαν ενδιαφέρον για έρευνες στο Ιόνιο και περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης.

Ο κ. Στάθάκης ξεκαθαρίζει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την εταιρία Paneuropean του ομίλου Λάτση που είναι βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχει συνεργασία» αλλά και ότι η εντυπωσιακή κερδοφορία της τελευταίας διετίας πρέπει να πιστωθεί στη σημερινή διοίκηση.

Επισημαίνει εξάλλου ότι η 15η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ «καθώς εάν αυτό δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση από το Γερμανικό Κοινοβούλιο - κάτι που ουδείς δείχνει να επιθυμεί».