Τσαβούσογλου: Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε

 
Γαλλικό και ιταλικό τείχος νότια της Κρήτης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Ενημερώθηκε: 11/12/19 - 12:01

Εναλλάσσεται η σκυτάλη προκλητικών δηλώσεων μεταξύ Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Έτσι μετά τις ευθείες απειλές Ερντογάν και την εξαγγελία γεωτρήσεων ανοιχτά της Κρήτης, τη «σκυτάλη» πήρε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου μιλώντας στο στο τουρκικό κανάλι AHaber, υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη συμφωνία με τη Λιβύη λέγοντας ότι «είναι νόμιμη»

«H συμφωνία μας είναι νόμιμη… Με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην ‘’υφαλοκρηπίδα μας’’ χωρίς την άδειά μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε» απείλησε.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα «απασφάλισε» χθες, απειλώντας την Ελλάδα ενώ προανήγγειλε – αγνοώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας – γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης.

Αφού χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την απέλαση του λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι η χώρα μας θα πληρώσει διεθνές τίμημα.

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων εξήγγειλε κοινές έρευνες με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο για νέες γεωτρήσεις βάζοντας επισήμως στο «κάδρο» και την Κρήτη.

Ο Τούρκος ηγέτης, μιλώντας στο TRT με φόντο την τουρκολιβυκή συμφωνία εξήγησε με ειδικούς χάρτες ποιες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προεξοφλώντας ότι η Ελλάδα πλέον δεν μπορεί να αντιδράσει, γεγονός το οποίο – όπως είπε – την έχει τρελάνει.

«Αυτός ο χάρτης δείχνει πολύ καθαρά, πολλά πράγματα. Εδώ γράφεται η ιστορία. Εντός και εκτός υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν, να το πούμε κι αυτό. Τώρα, κοιτάξτε. Εδώ είναι η Κρήτη… Και τα σύνορά μας (εδώ επειδή είναι κόκκινο δεν φαίνεται καθαρά), εδώ, όπως βλέπετε, υπάρχει ένα μπλοκ και αυτό το μπλοκ είναι το σημείο, όπου ενωνόμαστε με τη Λιβύη.Μέχρι εδώ (σ.σ. ανοιχτά της Κρήτης), ως Τουρκία θα κάνουμε άνετα τις γεωτρήσεις μας. Νότια θα κάνει και η Λιβύη τις δικές της γεωτρήσεις. Εκτός αυτού, κοιτάξτε. Τα σημεία H-G-F-E-D-C-B-A, η γραμμή που βλέπετε είναι τα όρια. Πριν δεν υπήρχαν δικά μας όρια. Αλλά τώρα όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα πάνω από αυτή τη γραμμή ανήκει στην Τουρκία», εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν.

Άκυρη η τουρκολιβυκή συμφωνία λέει η ΕΕ

Την ίδια ώρα που η Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους με απανωτές προκλήσεις «πηγές» από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήριζαν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη.

Κινούμενες στο ίδιο μήκος κύματος με το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας των δύο χωρών, όπως τόνιζαν αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές στο γερμανικό πρακτορείο, η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να έχει καμία νομική ισχύ, κάτι που υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και η ελληνική πλευρά.

Γαλλικό και ιταλικό τείχος νότια της Κρήτης απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Το σενάριο γαλλικής εμπλοκής με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου εξετάζουν η Αθήνα και το Παρίσι. Αυτό στην περίπτωση που η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, όχι δικές της, αλλά με εντολέα τη Λιβύη, βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, στην περίπτωση που ο Ερντογάν κάνει πράξη την προκλητική ρητορική του .

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ νότια της Κρήτης ερευνητικό πλοίο, τότε ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει εντολή να μεταβούν στο σημείο γαλλικό ερευνητικό, φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Εξάλλου η Γαλλία μπορεί να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή, καθώς έχει υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Και η Ρώμη όμως δηλώνει παρούσα στην περιοχή και ετοιμάζεται να απαντήσει στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Την Τρίτη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα η εφημερίδα στο δημοσίευμά της υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni». Παράλληλα υπενθυμίζει ιταλικό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει ότι η φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» .