Τσικνοπέμπτη: Σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και πολύ τσίκνα!

Τσικνοπέμπτη: Σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και πολύ τσίκνα!
Ενημερώθηκε: 06/02/18 - 15:51

Τσικνοπέμπτη: Η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», είναι η αγαπημένη γιορτή των κρεατοφάγων, αφού η ατμόσφαιρα γεμίζει τσίκνα και τα πιάτα πολλά κρεατικά!

Σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν σουβλάκια, μπριζόλες, λουκάνικα και ότι άλλο βρίσκεται σε κρέατικό στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τσικνοπέμπτη: Τσίκνισμα και αποκριάτικα έθιμα στην Αθήνα!

To εθίμο έχει τις ρίζες του στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Ενώ η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.

Τι τρώμε την Τσικνοπέμπτη

Το κρέας έχει την τιμητική του αυτή την ημέρα και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, είτε προτιμάτε κοτόπουλο, είτε κατσικάκι, η μόνη προϋπόθεση για το τραπέζι της τσικνοπέμπτης είναι να είναι «τσικνισμένο», ψημένο δηλαδή στα κάρβουνα!

Το κρέας αποτελεί μια «βαριά» τροφή, επομένως καλό θα είναι τα ορεκτικά να είναι ελαφριά. Τιμήστε τα παραδοσιακά συνοδευτικά του ελληνικού τραπεζιού, φτιάχνοντας πολύ εύκολα και γρήγορα τζατζίκι, φέτα ψητή με ντομάτα και πιπεριά, τυροκαυτερή ή τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα και φάβα.