Ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών, Σοϊλού

 
Ύποπτος για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών, Σοϊλού

Ενημερώθηκε: 22/01/21 - 11:05

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας, είναι ύποπτος ότι είναι επίσης ο κορυφαίος βασιλιάς των ναρκωτικών της Τουρκίας, διοργανώνοντας τη διακίνηση ναρκωτικών σε συνεργασία με διάφορες ομάδες μαφίας, χρησιμοποιώντας κρατικούς αξιωματούχους ως πρωτοπαλίκαρα και ταχυδρόμους του.

Οι ισχυρισμοί έγιναν από τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Σαίντ Σέφα, ο οποίος είπε ότι τα ευρήματά του βασίστηκαν σε δηλώσεις που αποκόμισε από δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον Σέφα, ο υπουργός Εσωτερικών ενεργεί σε συνεννόηση με μια εγκληματική οργάνωση που είναι γνωστή ως Ομάδα Χακάρι (Hakkari), προκειμένου να διευθύνει, να ελέγξει και να κυριαρχήσει στο εγχώριο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, ξεκινώντας από την είσοδο των παράνομων ουσιών στη χώρα στα ανατολικά σύνορα μέχρι την αποστολή τους σε δυτικές χώρες.

Ο όμιλος Χακάρι αποτελείται από μέλη από την κοντινή επαρχία Μαρντίν, αλλά δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή Γιουκσέκοβα της επαρχίας Χακάρι, με βάση τις επιχειρήσεις τους κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν. Μετά την εξάλειψη του προκατόχου του, του ομίλου Γιουκσέκοβα, ο όμιλος Χακάρι έχει δημιουργήσει άμεση επαφή με τον υπουργό Σοϊλού και τον βλέπει ως προστάτη και ευεργέτη τους.

Ο Σέφα είπε στο κανάλι του στο ΜΜΕ στο YouTube ότι «Όταν ο Σοϊλού ανακοίνωσε την παραίτησή του, η Ομάδα Χακάρι δήλωσε ανοιχτά την αγωνία και τη δυσαρέσκειά της σε μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραίτηση, καθώς η ομάδα, αισθανόμενη εγκαταλειμμένη, υποστήριξε ότι «είχαν μόλις τοποθετήσει τα γρανάζια για να γυρίσουν οι τροχοί».

Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, ο Σοϊλού επισκέπτεται τακτικά το Χακάρι και τις γειτονικές επαρχίες στη συνοριακή περιοχή με τον στρατηγό Αρίφ Τσετίν, επικεφαλής της χωροφυλακής, ως ένδειξη της προστασίας και της υποστήριξής του για τις παράνομες επιχειρήσεις. Οι επισκέψεις, που παρουσιάστηκαν ως επισκόπηση των μέτρων ασφαλείας και συνάντησης με στρατεύματα, στην πραγματικότητα είναι προπέτασμα καπνού για να χειριστεί την εμπορία στο έδαφος.

«Ο στρατηγός Αρίφ Τσετίν συνδέεται επίσης άμεσα με το Hakkari Group, και κάθε μήνα παίρνει μεγάλα χρηματικά ποσά σε βαλίτσες και δώρα για τη σύζυγό του», ισχυρίστηκε ο δημοσιογράφος, ο οποίος ζει στον Καναδά από τότε που αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί.

Σε αυτόν τον ιστό του ναρκεμπορίου, του λαθρεμπορίου και των εμπλοκών οργανωμένου εγκλήματος, ο Μεχμέτ Κεμάλ Αγάρ, ένας διαβόητος εθνικιστής πολιτικός και πρώην υπουργός, πιστεύεται ότι είναι το κομβικό πρόσωπο που καθοδηγεί τον Σοϊλού στα παράνομα σχέδια. Ο Aγάρ βοήθησε στη διευκόλυνση μιας μαζικής εκκαθάρισης στο αστυνομικό τμήμα από το 2014 για να ξεκαθαρίσει το δρόμο για τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ερντογάν που παρεμποδίστηκαν σε στιγμές που η αστυνομία παρεμπόδισε, διερεύνησε και αποκάλυψε μυστικές και παράνομες επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του αστυνομικού τμήματος αποδεκατίστηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία στρατολόγησε τον Αγάρ ως τον άνθρωπο για να αναμορφώσει την αστυνομία, την κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία με σχεδόν 300.000 αξιωματικούς. Ο Aγάρ έφερε εθνικιστές και αμφιλεγόμενα πρόσωπα, μερικά καταδικασμένα για τους δεσμούς τους με τη μαφία, στη διαχείριση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (Emniyet), της εθνικής αστυνομικής υπηρεσίας. Σήμερα, οι πολιτικά κινούμενες ποινικές διώξεις πιστεύεται ότι τέθηκαν σε κίνηση από τον Αγάρ και την ομάδα του υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού και σε στενό συντονισμό με το γραφείο του Ερντογάν.

Τα ναρκωτικά που προέρχονται από χώρες παραγωγής και διακινούνται λαθραία από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας μεταφέρονται σε επαρχίες κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτές τις επαρχίες, κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά κυρίως δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικοί και μυστικές υπηρεσίες, βοηθούν στη μεταφορά των ναρκωτικών σε σακούλες, βαλίτσες και χειραποσκευές καθώς εξαιρούνται από σωματικές έρευνες, μπλόκα και ελέγχους. «Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται και τεκμηριώνονται υπό επιτήρηση», λέει ο Σέφα, παραπονούμενος, ωστόσο, ότι αυτές οι υποθέσεις ερευνών δεν μπορούν να μετατραπούν σε ποινικές λόγω της πολιτικής κάλυψης από τον Σοϊλού .

Εκτός της Τουρκίας, ακόμη και διπλωμάτες χρησιμοποιήθηκαν ως ταχυμεταφορείς. Ο Βεϊσέλ Φιλίζ, πρώην σύμβουλος Τύπου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2020 για κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών, αφού η αστυνομία βρήκε 100 κιλά ηρωίνης στο όχημά του ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στη Βουλγαρία μέσω του σημείου διέλευσης των συνόρων στο Χαμζαμπεϊλί της Τουρκίας. Διερευνάται από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Αδριανούπολης με τον φάκελο διερεύνησης 2020/12562. Απομένει να δούμε αν η υπόθεση θα προσαχθεί στο δικαστήριο ή θα αποσιωπηθεί όπως πολλές άλλες υπό την πίεση του εκτελεστικού βραχίονα.

Ο Φιλίζ είναι γνωστός στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η βελγική αστυνομία διαπίστωσε ότι η IP (ηλεκτρονική διεύθυνση) του Filiz συμμετείχε στην αποστολή απειλών σε Τούρκους δημοσιογράφους μέσω κοινωνικών μέσων. Η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε τον Φιλίζ από τις Βρυξέλλες λόγω της πολιτικής και διπλωματικής ευαισθησίας της έρευνας. Πριν τη σύλληψή του, ο Φιλίζ υπηρετούσε ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Μουσουλμανικής Πρωτοβουλίας για την Κοινωνική Συνοχή (EMISCO).

Το ένα τρίτο των ναρκωτικών που φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη διακινούνται μετά στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες προορισμού με πλοία που χρησιμοποιεί το σύστημα που δημιουργήθηκε από τον άρχοντα των ναρκωτικών Ούρφι Τσετινκάγια, ένα πολύπλευρο, πολυσχιδές σύστημα που διαχειρίζεται τώρα ο συγγενής του Χαγιάτι Τσετινκάγια. «Ο Χαγιάτι συνεργάζεται με ένα άτομο ,ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του Hotel Oslo για τον οποίο γνωρίζουμε μόνο τα μίκρο του όνομα, Ρεσίτ», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Η Nordic Monitor διαπίστωσε ότι το Hotel Oslo, που βρίσκεται στην περιοχή Γιουκσέκοβα ης επαρχίας Χακάρι, ανήκει σε εταιρεία με την επωνυμία GÜNGÖR Tourism, Textile, Construction and Jewelry, Ltd. Co., που έχει καταχωριστεί στην ίδια διεύθυνση με το ξενοδοχείο. Ένας από τους συνεταίρους της εταιρείας είναι ένα άτομο που ονομάζεται Ρεστί Γκουνγκόρ.

Ο Τσεχέρ Χέρκι, από τη φυλή των Χέρκι στο βόρειο Ιράκ, επισκέπτεται τον Ρεσίτ κάθε φορά που έρχεται στην Τουρκία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο. Ένα άλλο πρόσωπο με το οποίο ο Χέρκι συναντάται στα ταξίδια του στην Τουρκία είναι ο Σοϊλού. Συναντιούνται με το πρόσχημα των συνομιλιών για την οργάνωση των Τουρκμενικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, μιας ομάδας – εντολοδόχου που υποστηρίζεται εδώ και καιρό από την Τουρκία.

Ο Χέρκι είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των Κούρδων στο Ιράκ. Είναι ο αρχηγός της φυλής Herki και ήταν πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας του Κουρδιστάν. Ο Χέρκι, που γράφεται επίσης Χάρκι , είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή στο Κουρδιστάν μετά την Τζαφ. Το μεγαλύτερο μέρος της φυλής ζει στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ζει στο Ιρανικό Κουρδιστάν.

Τα δίδυμα αδέλφια Μπεντρεντίν και Αλατίν Σαράλ, ηγέτες μιας μαφιόζικης ομάδας που βοηθούν στη διακίνηση ναρκωτικών και λαμβάνουν μερίδιο 20% από αυτήν, εμπλέκονται επίσης με τον υπουργό Εσωτερικών. «Υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο αυτή η μαφιόζικη ομάδα έχει μερίδιο 20%: ο Μπεντρετίν Σαράλ έχει μεγάλο αριθμό διασυνδέσεων και μεγάλη επιρροή στο κόμμα του Ερντογάν,AKP, και όποτε πραγματοποιείται επιχείρηση, ειδοποιείται και χειρίζεται το πρόβλημα προς όφελος των διακινητών» είπε ο Σέφα περιγράφοντας το δίκτυο. Η οικογένεια Σαράλ προφανώς ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των παράνομων ναρκοκυκλωμάτων και των πολιτικών.

Οι αδελφοί Σαράλ έχουν επίσης συνδέσμους στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Το 2015, ενώ ήταν υπό παρακολούθηση η ομάδα Σαράλ, μια αντίπαλη αστυνομική ομάδα πληροφοριών καταγράφει ότι ο Μπεντρετίν είχε συναντήσει τον Χακάν Φιντάν (επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας, MIT] στο Ορτακόι της Κωνσταντινούπολης».

Ο Φιντάν συνδέεται επίσης με τον Ναζί Σαρίφι Ζιντάστι, έναν Ιρανό βασιλιά ναρκωτικών που συνελήφθη και απελευθερώθηκε στην Τουρκία το 2018 και δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές των τουρκο-ιρανικών συνόρων. Ο Ζιντάστι έχει συγγενικές σχέσεις με τον Φιντάν, ο οποίος κατάγεται από την ίδια παραμεθόρια περιοχή κοντά στο Ιράν. Ο Φιντάν φέρεται να είναι άνθρωπος του Ιράν, συναντώντας Ιρανούς αξιωματικούς για να τους ενημερώσει σχετικά με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο αρχείο έρευνας του 2014 σχετικά με τις δραστηριότητες της ιρανικής Quds Force στην Τουρκία.

Η σύνδεση του υπουργείου Εσωτερικών με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών καταγράφηκε για πρώτη φορά σε επίσημα έγγραφα όταν ο Ενγκίν Ντιντς, τότε επικεφαλής του Τμήματος Αστυνομικών Πληροφοριών, διέταξε τον Γκιουβέν Γκιουζέλ, έναν αξιωματικό πληροφοριών στην Άγκυρα, να συναντηθεί και να μιλήσει με τον Ιλχάν Ουνγκάν και τον Ορχάν Ουνγκάν, γνωστούς ηγέτες της μαφίας . Σύμφωνα με τον Ορχάν Ουνγκάν, ο Σελάμι Αλτινόκ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, είναι ο ξάδερφος του από την πλευρά της μητέρας του. Όπως φαίνεται στα δικαστικά αρχεία, παραδέχτηκε τη σχέση του με τον Ντιντς και τον Αλτινοκ. Ο Ζιντάστι ισχυρίστηκε επίσης σε ζωντανή μετάδοση με τον Σέφα ότι είχε επαφή και με τον Ντιντς.

ΠΗΓΗ: Nordic Monitor