Β. Πλεξίδα: Είχε ομίχλη, πετούσαμε χαμηλά, χτυπήσαμε τα καλώδια!-Θρήνος και αναπάντητα “γιατί”

 
Β. Πλεξίδα: Είχε ομίχλη, πετούσαμε χαμηλά, χτυπήσαμε τα καλώδια!-Θρήνος στη κηδεία Γούλα και αναπάντητα “γιατί”

Ενημερώθηκε: 20/04/17 - 16:52

Τις εφιαλτικές στιγμές της μοιραίας πτώσης του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας , που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις στρατιωτικούς, περιέγραψε στην πρώτη της μαρτυρία, η μοναδική επιζήσασα, του τρομερού δυστυχήματος, Βασιλική Πλεξίδα και φώτισε με την κατάθεσή αρκετές πτυχές.

«Πετούσαμε χαμηλά» είπε και έδωσε ένα πρώτο στίγμα για την μοιραία πορεία. «Πέσαμε σε ομίχλη» λέει η αρχιλοχίας και προσθέτει: «Η ορατότητα ήταν χαμηλή ως μηδενική». «Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του», λέει σύμφωνα με το "Έθνος" η αρχιλοχίας.

«Όλα έγιναν σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου». «Όταν ύστερα από ώρα βρήκα ξανά τις αισθήσεις μου ήταν σαν να ζω σε ένα εφιαλτικό όνειρο» λέει για τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα η νεαρή υπαξιωματικός. «Είχα αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα» περιγράφει.

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες έρχονται στο προσκήνιο για την εύρεση των συντριμμιών του ελικοπτέρου που έπεσε σήμερα στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας, και το οποίο βρέθηκε τελικά χάρη στις ενέργειες τεχνικών της ΔΕΗ που αναζητούσαν το σημείο που προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή, και συγκεκριμένα στο δίκτυο Κοζάνης-Ελασσόνας.

Από την πτώση του ελικοπτέρου έπεσε και μία κολώνα της ΔΕΗ στο συγκεκριμένο σημείο. Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έψαχναν σημείο προς σημείο την περιοχή όπου υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά την ηλεκτροδότηση για να καταλήξουν τελικά στο μέρος όπου είχε πέσει το ελικόπτερο. Αυτοί μάλιστα φέρονται να έχουν εντοπίσει και την Βασιλική Πλεξίδα, η οποία επέζησε της πτώσης και χρειάστηκε και να ανάψουν φωτιά προκειμένου να δώσουν το στίγμα στο ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, το οποίο βρέθηκε στη συνέχεια στο μέρος για να παραλάβει την Βασιλική Πλεξίδα και να μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ που βρήκαν την αρχιλοχία του ΕΣ διαπίστωσαν ότι είχε τις αισθήσεις της, ειδοποίησαν άμεσα το ΑΤΑ, ενώ άναψαν φωτιά καθ- υπόδειξη των αξιωματικών, για να σηκωθεί καπνός και το ελικόπτερο να εντοπίσει το σημείο.

Συγκλονισμένοι, αναφέρουν στη «thessaliatv» ότι η Βασιλική Πλεξίδα, προσπαθώντας να κρατήσει τις αισθήσεις της, ρωτούσε συνεχώς τι έγινε καθώς και αν θα μπορέσουν οι συνάδελφοί της να τους εντοπίσουν! Πάνω από μία ώρα οι τεχνικοί της ΔΕΗ, από τις 08:30 το πρωί έμειναν μαζί της, δίνοντάς της κουράγιο μέχρι το Σούπερ Πούμα να την παραλάβει!

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του Ταγματάρχη Δ. Γούλα

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στη Λάρισα για να παραστεί στις νεκρώσιμες ακολουθίες των αδικοχαμένων αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού, που έχασαν τη ζωή τους χθες στη συντριβή του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Νωρίτερα το μεσημέρι τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος στη συνοικία Αβέρωφ της Λάρισας, όπου συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στον αξιωματικό. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και ο πόνος για τους συγγενείς του αβάσταχτος...

Συντετριμμένος είναι ο πατέρας του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου από τον ξαφνικό χαμό του γιου του Δημοσθένη Γούλα. Ο πατέρας του μονολογεί ότι έχασε το καμάρι του ενώ τονίζει πως ήταν έμπειρος πιλότος και χθες μάλιστα σε δηλώσεις του τόνιζε: «Έχασα το καμάρι μου 39χρονων. Πάω στο νοσοκομείο που έχουν τις σορούς εκεί, μεταξύ των άλλων και του γιου μου του Ταγματάρχη. Του λεβέντη. Ο οποίος πέρασε όλα τα σχολεία πρώτος. Πρώτος». Στη συνέχεια, ο πατέρας του ταγματάρχη σχολίασε με επικριτικό ύφος την χρήση «Χιουί», λέγοντας ότι αυτού του τύπου τα ελικόπτερα χρονολογούνται από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας κατάγονταν από το Αρτεσιανό. Ο άτυχος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος με παιδιά, όπως και οι άλλοι δυο από τους νεκρούς. Ήταν παιδί οδοντιάτρων. Οι γονείς του εργάζονταν στην Αθήνα και η μητέρα του είναι κυπριακής καταγωγής, ωστόσο μόνιμη κάτοικος Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες.

Στις 17.30 το απόγευμα θα τελεστεί η κηδεία του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή από το Ι.Ν του Αγ Κων/νου και Ελένης στη Φαλάνη. Αύριο Παρασκευή θα γίνει η εξόδιος ακολουθία στην ιδιαίτερη πατρίδα του στο Ρέθυμνο, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη. Την ίδια μέρα την Παρασκευή στις 10 το πρωί θα κηδευτεί ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.

Οι οικογένειες των τεσσάρων θυμάτων έχουν βυθιστεί στο πένθος, θρηνώντας για τους δικούς του ανθρώπους που χάθηκαν. «Ήρθε στο Ρέθυμνο, χαιρέτησε τη μάνα του και έφυγε για την Αθήνα. Σήμερα το πρωί (σ.σ χθες) έκανε την πρώτη έξοδο για επιθεώρηση στα φυλάκια. Είχε όνειρα, ήταν ευχαριστημένος που έφθασε στο σημείο έφτασε, είχε όνειρα στην Ελεύθερνα να ασχοληθεί με την περιουσία» δήλωσε ο ανιψιός του Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη.

Σοκαρισμένοι είναι και οι συγγενείς του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου. Ο κ. Τσακνάκης, φίλος του συνταγματάρχη μιλά με τα καλύτερα λόγια για εκείνον, δηλώνοντας ότι πρόκειται για έναν εργατικό άνθρωπο και ισχυρό αξιωματικό.

Τα λόγια και για τον Υπολοχαγό, Κωνσταντίνο Χατζή είναι σπαρακτικά. Οι συγγενείς του μιλούν για ένα παιδί «διαμάντι», συνεπής και με ζήλο για την δουλεία του.

Το μοιραίο ελικόπτερο τύπου UH-1H, που εκτελούσε πτήση από Λάρισα προς Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή του Σαραντάπορου στην Ελασσόνα, σε δύσβατη περιοχή, ενώ λίγες ώρες αφού χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο χειριστών και των δύο στρατιωτικών που επέβαιναν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το μοιραίο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 07:25 από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και 13 λεπτά μετά χάθηκαν τα ίχνη του και η επικοινωνία με το πλήρωμα. Τελικά λίγες ώρες μετά τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Το πόρισμα της ιατροδικαστή

"Και οι τέσσερις άνθρωποι έφεραν κακώσεις στο σώμα και στο κεφάλι οι οποίες ήταν συμβατές με την πτώση και τη συντριβή του ελικοπτέρου". Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή η οποία ολοκλήρωσε χθες τις νεκροψίες των στρατιωτικών που έχασαν την ζωή τους στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Σημειώνεται πως οι σοροί των άτυχων στρατιωτικών μεταφέρθηκαν χθες από το σημείο του δυστυχήματος με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και οι νεκροψίες ολοκληρώθηκαν το βράδυ.

Συντριβή ΧΙΟΥΙ ερώτημα πρώτο: Έπρεπε να γίνει η πτήση;

Σε κάθε αεροπορικό δυστύχημα το ανθρώπινο λάθος είναι η πρώτη αιτία που ξεστομίζουν οι εμπειρογνώμονες. Οι διεθνείς στατιστικές τους επιβεβαιώνουν. Πάντα όμως υπάρχει στην κοινή γνώμη η αμυδρή έστω υποψία πως σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η αιτία είναι η πιο βολική για "να κλείσει η υπόθεση". Οι νεκροί δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις επιλογές τους.

militaire.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες του , από χθες που έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του ελικοπτέρου τα πάντα συγκλίνουν γύρω από τα αν έπρεπε τελικά να "σηκωθεί" το ελικόπτερο κάτω από τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Το ερώτημα αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το militaire.gr, τίθεται από σοβαρές πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει βάση αλλά και ιστορία. Γιατί το ΄χουμε ξαναζήσει...

"Ήταν οι καιρικές συνθήκες κατάλληλες για να γίνει η πτήση επιτήρησης από το ΧΙΟΥΙ; Όπως αποδείχτηκε όχι. Η χαμηλή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή αποδείχτηκε μοιραίος και καθοριστικός παράγοντας. Συνεπώς θα πρέπει να αναζητηθεί το γιατί αποφασίστηκε να γίνει η αποστολή...

Θα σπεύσουν πολλοί να πουν ότι οι χειριστές του ελικοπτέρου είχαν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να αποφασίσουν τη ματαίωσή της και την επιστροφή στη βάση τους ή την προσγείωσή τους σε κάποιο σημείο της διαδρομής πριν έρθουν σ΄ επαφή με τον "κλειστό καιρό". Ας είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε γαλουχήσει γενιές πιλότων σ΄ όλα τα εναέρια μέσα των ΕΔ που δύσκολα θα αποφύγουν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Ειδικά όταν μεταφέρουν έναν Υποστράτηγο, έναν υπουργό,έναν πολιτικό ,έναν αξιωματούχο. Δύσκολα παίρνουν την απόφαση να πουν ότι κάτι δεν γίνεται ,γιατί έτσι τους εκπαιδεύσαμε κι αυτό θα πρέπει και να το παραδεχτούμε και να μας προβληματίσει.

Ένα από τα παθήματα των Ιμίων το οποίο δεν μας έγινε μάθημα, είναι ότι κι εκείνο το πλήρωμα του μοιραίου ελικοπτέρου 21 του ΠΝ είχε κάθε δικαίωμα να πει ότι δεν απονηώνεται. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απλά απαγορευτικές για πτήση. Ήταν καταδίκη σε σίγουρο θάνατο. Κι εκείνοι δεν σκέφθηκαν να πουν ότι δεν πρέπει να πετάξουν. Όπως και κάθε χειριστής εναέριου μέσου στις ΕΔ.

Είναι λοιπόν μάλλον άδικο να βιαστούμε να αποδεχτούμε το ανθρώπινο λάθος κατά τη διάρκεια της πτήσης ως την μοναδική αιτία για τη χθεσινή τραγωδία. Ίσως θα πρέπει να προβληματιστούμε για ανθρώπινα λάθη και πριν το ελικόπτερο "ξεκολλήσει" από το έδαφος. Όχι απαραίτητα για να ρίξουμε τις ευθύνες κάπου, αλλά για να μάθουμε και να μην ξαναπάθουμε τα ίδια", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Πηγές: Έθνος, thessaliatv, ΑΠΕ, militaire.gr

Σχετικά Θέματα:

Το πόρισμα της ιατροδικαστή για τους αδικοχαμένους αξιωματικούς-Σήμερα και αύριο οι κηδείες τους

Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνουν οι κηδείες των αδικοχαμένων αξιωματικών


Δεν σεβάστηκαν ούτε το πένθος οι Τούρκοι-Υπερπτήσεις και παραβιάσεις στην Κίναρο


Συγκλονιστική φωτογραφία από τα συντρίμμια του μοιραίου Χιούι- Το χρονικό της πτώσης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Όλα τα σχετικά θέματα με την πτώση του ελικοπτέρου, ΕΔΩ