Βρέθηκε λύση για το κατεστραμμένο λιμάνι της Κω

Βρέθηκε λύση για το κατεστραμμένο λιμάνι της Κω
Ενημερώθηκε: 23/07/17 - 11:42

Με τον Εγκέλαδο να συνεχίζει να επισκέπτεται την Κω με ισχυρούς μετασεισμούς που κρατούν ακόμα τους πολίτες εκτός των σπιτιών τους και κατασκηνωμένοι στην ύπαιθρο, φαίνεται πως βρέθηκε λύση για την προσωρινή λειτουργία του λιμανιού του νησιού.

Τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών κατέληξε πως θα χρειαστεί η κατασκευή τσιμεντένιας ράμπας για την εξυπηρέτηση των πλοίων, έπειτα και από την αυτοψία στην οποία προχώρησαν δύτες.

Δύτες-τεχνικοί με τη συνδρομή ατόμων του Λιμενικού Ταμείου βούτηξαν στη θάλασσα και έλεγξαν τον πυθμένα και την αποβάθρα από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου εξαιτίας του σεισμού, το έδαφος σκίστηκε στα δύο ή σηκώθηκε αρκετά εκατοστά. Συγκεκριμένα επιχείρησαν να καταγράψουν το σημείο που δένει το καράβι, ώστε να υπολογιστούν το μέγεθος και το είδος της καταστροφής.

Η ζωή στην Κω δείχνει να επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, με τους πολίτες να παραμένουν τρομαγμένοι και εκτός των κατοικιών τους. Οι επιστήμονες καταγράφουν ως φυσιολογική την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ μηχανικοί και φορείς ελέγχουν ξενοδοχειακές μονάδες και δημόσια κτίρια, ώστε από τη Δευτέρα όλοι να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Για την μετασεισμική δραστηριότητα, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νησί είναι η μη λειτουργία του λιμένα, η οποία πρόκειται να αντιμετωπιστεί με την αρχική απόδοση ενός μικρού κομματιού.

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε θετική τη μετασεισμική δραστηριότητα, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί σχεδόν σε όλο το μήκος του, αφήνοντας πολύ μικρό περιθώριο για ισχυρούς μετασεισμούς.

Τα συντρίμμια έχουν αρχίσει να μαζεύονται με μπουλντόζες να περισυλλέγουν τα χαλάσματα στο τζαμί στην πλατεία Ελευθερίας. Συνεργεία του δήμου Κω έχουν βγει στους δρόμους και καθαρίζουν τις ζημιές που άφησε ο Εγκέλαδος.

Τα κτίρια της Κω άντεξαν όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις υποδομές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της Κω πέρασαν κι άλλη νύχτα έξω από τα σπίτια τους καθώς οι μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να νιώσουν ασφάλεια, αν και η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά.

Λίγο έξω από το κέντρο, σε μικρές πλατείες οι κάτοικοι έστησαν σκηνές, πήραν κουβέρτες και σεντόνια, κάποιοι έβαλαν ακόμη και στρώματα θαλάσσης και κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο αρνούμενοι να επιστρέψουν στις κατοικίες τους υπό τον φόβο νέου μεγαλύτερου σεισμού. Ακόμα και αν κάτι τέτοιο δείχνει πλέον να απομακρύνεται σαν ενδεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεισμός Κως: Ισχυρός μετασεισμός - Σε κρίσιμη κατάσταση οι δύο πολυτραυματίες

Ιωάννινα: Συναγερμός από ανεξέλεγκτη φωτιά κοντά στην Πανεπιστημιούπολη (ΦΩΤΟ)

Δικαίωση Τσοτσωρού - Καταδίκη Κοντομηνά