Υπ.Δικαιοσύνης: Ουδέποτε υπήρξε γραπτό αίτημα από τον Διευθ/ντα του Εφετείου για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής

 
Υπ.Δικαιοσύνης: Ουδέποτε υπήρξε γραπτό αίτημα από τον Διευθ/ντα του Εφετείου για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής

Ενημερώθηκε: 01/06/16 - 18:47

Απαντήσεις για το γεγονός ότι 13 και πλέον μήνες μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής και παρά το καθολικό αίτημα των παραγόντων της δίκης να μεταφερθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού σε άλλη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών επιχειρεί να δώσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ρίχνει την ευθύνη στον Διευθύνοντα του Εφετείου της Αθήνας τονίζοντας ότι ουδέποτε έχει διαβιβασθεί γραπτό αίτημα προς τον ίδιο σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης, "επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον Υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης".

Αφορμή για την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου όπου εκφράστηκε η δυσφορία για το γεγονός ότι μέσα στον Ιούνιο έχουν οριστεί μόλις πέντε δικάσιμοι. Μάλιστα, αύριο έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κατηγορούν την Κυβέρνηση και την Πολιτεία ότι υπονομεύουν την διεξαγωγή της δίκης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναγνωρίζει το διαχρονικό πρόβλημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, ωστόσο τονίζει ότι η αρμοδιότητα του ορισμού του τόπου και του χρόνου διεξαγωγής των δικών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της διοίκησης των Δικαστηρίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

Με αφορμή διαρροές στον Τύπο σχετικά με δηλώσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της Χρυσής Αυγής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

• Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ισχύει κατ' εξοχήν για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής.

• Το ΥΔΔΑΔ θυμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών. Οι προσπάθειες ανταπόκρισης στην ανάγκη αυτή είναι συνεχείς και έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Ήδη, μάλιστα, από τις 05/10/2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται. Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το Υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια.

• Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988).

• Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον Υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης.