Υπογράψαμε προσύμφωνο για την απόκτηση δύο Γαλλικών φρεγατών «φρούρια» [email protected]

Υπογράψαμε προσύμφωνο για την απόκτηση δύο Γαλλικών φρεγατών «φρούρια» Belh@rra
Ενημερώθηκε: 10/10/19 - 18:30

Η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για την απόκτηση δύο φρεγατών «φρούρια» τύπου [email protected] από τη Γαλλία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε στο Παρίσι δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία προμήθειας των δυο υπερσύγχρονων φρεγατών που θα ενισχύσουν το Πολεμικό μας Ναυτικό την ώρα που η Τουρκία απειλεί και προκαλεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του Φλοράνς Παρλί «...συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά στην προμήθεια δύο Φρεγατών ([email protected]) από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας».

Υπογράψαμε προσύμφωνο για την απόκτηση δύο Γαλλικών φρεγατών «φρούρια» Belh@rra

 

Δεν ήταν όμως μόνο το θέμα των φρεγατών που συζήτησαν οι δύο υπουργοί. Στο τραπέζι τέθηκαν ακόμα και το θέμα της επίλυσης των εκκρεμοτήτων στη σύμβαση υποστήριξης μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής Μιράζ της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν στην παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

« Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και συνέχισε:

«Μιλήσαμε και για τα μεταφορικά ελικόπτερα και διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός. Είμαι ικανοποιημένος διότι και στα τρία αυτά θέματα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών [email protected], αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Υπογράψαμε προσύμφωνο για την απόκτηση δύο Γαλλικών φρεγατών «φρούρια» Belh@rra

 

Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας συζήτησε με τη Γαλλίδα ομόλογό του και τα της τουρκικής εισβολής στη Συρία, καθως και τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ:

«Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία»,  επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Υπογράψαμε προσύμφωνο για την απόκτηση δύο Γαλλικών φρεγατών «φρούρια» Belh@rra

 

«Τέλος, συζητήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, συνεργειών και συνεργασιών όσον αφορά στις πρωτοβουλίες και τα επίπεδα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός και συνέχισε:

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία, στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης. Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».