Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Βροχή» πλαστών πιστοποιητικών και «πόλεμος» υγειονομικών

 
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Βροχή» πλαστών πιστοποιητικών και «πόλεμος» υγειονομικών

Ενημερώθηκε: 08/09/21 - 08:16

Πόλεμος μαίνεται στις τάξεις των υγειονομικών με αφορμή τα μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, αντιεμβολιαστές γιατροί στρέφονται με εξώδικα κατά των συλλόγων τους, που δημόσια τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στην υγεία.

Αφετηρία υπήρξε κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2021. Τα προεδρεία των πέντε συλλόγων ανέφεραν ότι «η αναγκαιότητα της άμεσης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζομένους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας είναι επιβεβλημένη».

Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε στα μέλη των πέντε συλλόγων στις 27 Αυγούστου και τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως απάντηση, αντιεμβολιαστές γιατροί απέστειλαν εξώδικα στους συλλόγους αρνούμενοι να εμβολιαστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις ζητώντας τις παραιτήσεις των προεδρείων των συλλόγων. Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, αντισυνταγματικότητα των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στην Αλεξανδρούπολη, συγκεκριμένα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι γιατροί που δεν έχουν και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ιατρικό σύλλογο της πόλης αλλά και να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τους υπό την απειλή προστίμων.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών και εικονικών εμβολιασμών.

Μετά την περίπτωση των εικονικών εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, όπου διοικητική υπάλληλος φέρεται να εξέδιδε πιστοποιητικά εμβολιασμού σε πολίτες που δεν είχαν ποτέ εμβολιαστεί, καταγγελίες υπάρχουν για το νοσοκομείο του Μεσολογγίου.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου βρίσκεται ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας προκείμενου να ελέγξει καταγγελίες που αφορούν «μαϊμού» πιστοποιητικά σε γιατρούς, ότι δήθεν έχουν περάσει κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από θετικό ασθενή, ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο, για συνάδελφό της προκειμένου να βρεθεί θετικός και έτσι να μην κάνει το εμβόλιο και να μην βγει σε αναστολή.

Σε ό,τι αφορά τον Παλαμά Καρδίτσας, η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε και διαπιστώθηκε ότι η διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας (έχει τεθεί σε αργία) χορήγησε 34 πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πάντως, ανάμεσα σε εκείνους που επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της επίορκης υπαλλήλου είναι και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία άλλων υγειονομικών περιφερειών (Θεσσαλονίκη και Κοζάνη), όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση ανετέθη στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Τέσσερις υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μια διοικητική υπάλληλος που εργάζεται στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (η οποία είναι αδελφή της υπαλλήλου στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας) φέρονται να έχουν αποκτήσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας. Οπως μετέδωσε ο Alpha, οι τέσσερις νοσηλεύτριες παραδέχθηκαν, κλαίγοντας, την πράξη τους στη διευθύντρια του νοσοκομείου.

Ταυτόχρονα, ελέγχονται τρεις υγειονομικοί από το Κέντρο Υγείας Κοζάνης, οι οποίοι, επίσης, φέρονται να έχουν κάνει χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η Αρχή Διαφάνειας, εξάλλου, διεξάγει έρευνα και για το νοσοκομείο Σαντορίνης, μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλος χορήγησε πλαστές βεβαιώσεις αρνητικών rapid tests σε τουρίστες. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αλλοδαπή τηλεφώνησε στο νοσοκομείο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί ότι το όνομά της δεν είχε γραφτεί σωστά στη βεβαίωση. Κατόπιν ελέγχου προέκυψε ότι στα αρχεία του νοσοκομείου δεν υπήρχε καταχωρισμένο το όνομά της.

Υγειονομικοί δουλεύουν παρά το γεγονός ότι είναι σε αναστολή

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο MEGA, κατήγγειλε περιπτώσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών που -παρά την αναστολή- εργάζονται κανονικά.

«Άλλα νοσοκομεία τους ανεμβολίαστους δεν τους επιτρέπουν να περάσουν την είσοδο και σε άλλα εργάζονται κανονικά. Έχουν εκδοθεί τα φύλλα αναστολής εργασίας, αλλά δεν τους έχουν επιδοθεί. Οι διοικητές κάνουν τα στραβά ματιά για να καλύπτουν κενά», σημειώνει.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί που δουλεύουν, παρά το γεγονός ότι είναι σε αναστολή, δεν θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Κατονόμασε μάλιστα τα νοσοκομεία τα οποία εξακολουθούν να απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους. Μέχρι στιγμής, όπως είναι γνωστό, τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, ο «Άγιος Ανδρέας» και το Ρίο, το ΔΑΦΝΙ και το ΝΙΜΤΣ απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζομένους.

Οπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του ΝΙΜΤΣ, ο οποίος είναι και ο ίδιος ανεμβολίαστος. «Υπάρχουν τεράστια κενά στα νοσοκομεία που δεν έχουν λυθεί. Δεν ήταν καθόλου έτοιμο το υπουργείο να εφαρμόσει αυτό το μέτρο».

Εικονικοί εμβολιασμοί και στην Ικαρία

Κλείνοντας, ο Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε και στη νέα καταγγελία για εικονικούς εμβολιασμούς στην Ικαρία.

Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, δύο εργαζόμενοι έχουν πλαστό πιστοποιητικό.

«Δύο, υποτίθεται, συνάδελφοι πήγαν να εμβολιαστούν αλλά δεν τους έγινε ποτέ ο εμβολιασμός. Δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ