Υπόθεση κατασκοπίας: Πώς λειτουργούσαν οι δύο συλληφθέντες - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

 
Υπόθεση κατασκοπίας: Πώς λειτουργούσαν οι δύο συλληφθέντες - Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.

Ενημερώθηκε: 13/12/20 - 15:35

Μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, στην οποία εμπλέκονται δύο Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. χηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο Ελλήνων μουσουλμάνων στη Ρόδο, ο ένας εργαζόμενος (μάγειρας) σε επιβατικό πλοίο της γραμμής Ρόδου – Καστελλορίζου και ο άλλος υπάλληλος στο Προξενείο της Τουρκίας στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάγειρας έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές.

Οι έρευνες στρέφονται στο παρελθόν και τη δράση ενός εκ των συλληφθέντων και ειδικότερα του γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.

Συγκεκριμένα, ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων, αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.

Στη συνέχεια, μέσω του υπαλλήλου του τουρκικού Προξενείου κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Στο στόχαστρο των Αρχών οι διασυνδέσεις των δύο αντρών, και κυρίως του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μεγαλύτερου κυκλώματος.

Ο 35χρονος εργαζόμενος στο πλοίο αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, όμως στη συνέχεια «έσπασε» και αποκάλυψε τι είχε συμβεί.

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς παραμένει άγνωστο από ποιους είχε στρατολογηθεί, τι ακριβώς έχει δώσει ο 35χρονος στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, ο οποίος είναι και αυτός έλληνας μουσουλμάνος από τη Θράκη, και το κυριότερο αν υπήρχε δίκτυο που είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.

Από τις έρευνες που έγιναν στις οικίες του γραμματέα και του 35χρονου βρεθήκαν και κατασχέθηκαν lap top και usb τα οποία έχουν σταλεί στα εργαστήρια για ανάλυση.

Ο γ.γ. του προξενείου είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο

Σημειώνεται πως ο γ.γ του τουρκικού προξενείου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν, όταν την 11η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτήσει συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της Θράκης κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφίες από το προφίλ του, που συνοδεύονταν από το εξής σχόλιο:

«Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη. Και όμως προφίλ με τουρκική μπουνιά και ανάρτηση προφανώς υπέρ ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨ της οποίας την σημαία ανήρτησε. Με την εικόνα του Σαδίκ Αχμέτ μέσα στην σημαία. Λέτε να έχει σχέση με το ό,τι εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου;»

Μάλιστα, τότε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Ν. Νικολόπουλος, απηύθυνε ερώτηση με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο προφίλ του, είχε σπουδάσει μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είχε γεννηθεί στο χωριό Σώστης Ροδόπης και διέμενε μόνιμα στη Ρόδο.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

«Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ

Για «κρίση κατασκοπείας» κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ, σχολιάζοντας την υπόθεση. Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, η ηρεμία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ έδωσε τη θέση της σε νέα ένταση.

Πάντως, το περιστατικό δεν έχει πάλι ακόμη μεγάλη έκταση στον Τύπο της γείτονος, ενώ αναμένονται εξελίξεις.