Φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

 
Φανουρόπιτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ενημερώθηκε: 25/08/20 - 15:45

Φανουρόπιτα: Μια συνταγή εύκολη, γρήγορη και νόστιμη, για την παραδοσιακή φανουρόπιτα, από τον Άκη Πετρετζίκη, για την εορτή του Αγίου Φανουρίου. Η συνταγή αυτή γίνεται με 9 υλικά, είναι νηστίσιμη και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Έχει επικρατήσει και ως έθιμο να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 

Συστατικά

- 375 γρ. σπορέλαιο

- 375 γρ. χυμό πορτοκαλιού

- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

- 1 κ.γ. κανέλα

- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο

- 540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

- 120 γρ. καρύδια

- 75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)

- αλάτι

Για το σερβίρισμα

- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

- φύλλα δυόσμου

Διαβάστε επίσης: Συνταγες για την παραδοσιακή φανουρόπιτα 

Εκτέλεση

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.

- Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

- Μεταφέρουμε σε ένα βουτυροαλευρωμένο ταψί 25x30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Διαβάστε επίσης: Φανουρόπιτα: Αυτή είναι η προσευχή που λέμε κατά την παρασκευή

Tip

Προσοχή! Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν την κόψουμε!

ΠΗΓΗ: akispetretzikis.com