Γιορτής κρέπας Chandeleur: Ο Σεφ της γαλλικής πρεσβείας μαζί με γνωστούς Έλληνες έφτιαξαν κρέπες για καλό σκοπό

 
Γιορτής κρέπας Chandeleur: Ο Σεφ της γαλλικής πρεσβείας μαζί με γνωστούς Έλληνες έφτιαξαν κρέπες για καλό σκοπό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 02/02/21 - 19:40

Η Chandeleur ή η γιορτή της κρέπας γιορτάζεται στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή τού Χριστού, στην υποδοχή του στον ναό και στον εξαγνισμό της Παναγίας.

Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί. Συνήθεια των Γάλλων την ημέρα αυτή να ανάβουν τα μεσάνυχτα κεριά (chandelles), θυμίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο Χριστός είναι το φως τού κόσμου, και να παρασκευάζουν κρέπες, που με το σχήμα τους συμβολίζουν τον ήλιο, την επιστροφή τής άνοιξης και την ευφορία τής γης.

Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σ’ έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν

Με την ευκαιρία της γιορτής της κρέπας Chandeleur την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ο Chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann και ο Sous-Chef Ηλίας Βεκρής καθώς και 7 γνωστοί Έλληνες Σεφ παρασκεύασαν κρέπες στην αυλή της Πρεσβείας οι οποίες στη συνέχεια δόθηκαν σε Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις.