Όπως κάθε τρίτη Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου, το καινούργιο Μποζολέ έφθασε στη Γαλλία

 
 Όπως κάθε τρίτη Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου, το καινούργιο Μποζολέ έφθασε στη Γαλλία

Ενημερώθηκε: 16/11/23 - 21:41

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σημαντικότερο γεγονός στη Γαλλία την τρίτη Πέμπτη του μηνός Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα, είναι η άφιξη του καινούργιου Μποζολέ («le Beaujolais nouveau est arrivé»), του γνωστότερου, μετά την σαμπάνια, γαλλικού κρασιού στον κόσμο.

Ένα κρασί που μάλλον εκτιμάται περισσότερο εκτός Γαλλίας, αφού τα μισά από τα μπουκάλια της κάθε χρονιάς εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, ενώ η κατανάλωσή του στην Γαλλία τα τελευταία χρόνια φθίνει.

Το 2021 κυκλοφόρησαν συνολικά 9 εκατομμύρια μπουκάλια Beaujolais nouveau έναντι 6,5 εκατομμυρίων το 2022. Τα περισσότερα εξ αυτών εξάγονται στην Ιαπωνία όπου το 2022 καταναλώθηκαν 2,3 εκατομμύρια μπουκάλια και στη συνέχεια στις ΗΠΑ όπου το 2022 καταναλώθηκαν 1,2 εκατομμύρια μπουκάλια.

Το beaujolais ήταν πάντα ο «ετήσιος οίνος» και προοριζόταν αποκλειστικά για τοπική κατανάλωση. Μάλιστα, όταν το 1937 καθιερώθηκε η ονομασία ΠΟΠ Beaujolais, οι κανονισμοί του ΠΟΠ σήμαιναν ότι ο οίνος Beaujolais μπορούσε να πωληθεί μόνο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του έτους συγκομιδής. Αυτοί οι κανονισμοί χαλάρωσαν στις 13 Νοεμβρίου 1951 και η Union Interprofessionnelle des Vins du Beaujolais (UIVB) έθεσε επισήμως την 15η Νοεμβρίου ως την ημερομηνία κυκλοφορίας του, κάτι που έκτοτε έγινε γνωστό ως Beaujolais nouveau.

Ελάχιστα μέλη του UIVB θεώρησαν πως το Beauujolais nouveau θα μπορούσε να πωληθεί. Δεν ήταν μόνο ένας τρόπος για να ξεκαθαρίσουν πολλά vin ordinaire με ένα καλό κέρδος, αλλά η πώληση κρασιού εντός ολίγων εβδομάδων από τη συγκομιδή, ήταν σημαντική για τις ταμειακές ροές. Εξ ου και η ιδέα που γεννήθηκε από ένα αγώνα προς το Παρίσι, ο οποίος έφερνε τις πρώτες φιάλες του νέου τρύγου. Αυτό προσέλκυσε εκτενή κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, από τη δεκαετία του 1970, είχε πλέον γίνει εθνικό γεγονός. Στη δεκαετία του 1980, ο αγώνας εξαπλώθηκε προς τις γειτονικές χώρες της Ευρώπης, έπειτα προς τη Βόρεια Αμερική και κατά τη δεκαετία του 1990, προς την Ασία. Το 1985, η ημερομηνία άλλαξε στην τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ώστε η προώθηση να εκμεταλλευτεί στο έπακρο στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Το Beaujolais nouveau παρασκευάζεται από το σταφύλι Gamay noir à Jus blanc, κοινώς γνωστό και ως Gamay. Τα σταφύλια θα πρέπει να προέρχονται από την ΠΟΠ Beaujolais, με αποκλεισμό των δέκα "cru" ονομασιών. Καλλιεργούνται σε «πετρώδη, σχιστά εδάφη». Παράγονται τόσο το Beaujolais Nouveau όσο και το Beaujolais-Villages Nouveau με το τελευταίο να προέρχεται από τα περίπου 30 μη-cru χωριά της περιοχής. Η παραγωγή του Nouveau είναι περίπου το 25% της συνολικής παραγωγής στη Beaujolais. Από το 2017, υπάρχουν 2000 παραγωγοί οι οποίοι παράγουν 27,5 εκατομμύρια κιβώτια, με το 40% να εξάγεται από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το νόμο, όλα τα σταφύλια στην περιοχή πρέπει να συλλέγονται χειρωνακτικά. Το κρασί παρασκευάζεται με την χρήση της ανθρακικής διάλυσης, πλήρους αναερόβιας ζύμωσης των μούρων, η οποία δίνει έμφαση στις γεύσεις των φρούτων χωρίς την εξαγωγή των πικρών τανινών από τους φλοιούς των σταφυλιών. Τα σταφύλια φορτώνονται σε ένα μεγάλο κοντέινερ της τάξης των 76.000 λίτρων το οποίο πληρούται με διοξείδιο του άνθρακα. Τα σταφύλια που συνθλίβονται ήπια στον πυθμένα του δοχείου από το βάρος των σταφυλιών, αρχίζουν να ζυμώνονται, εκπέμποντας περισσότερο CO2. Όλο αυτό τα διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τη ζύμωση μέσα στα μη θρυμματισμένα σταφύλια (χωρίς πρόσβαση στο οξυγόνο, εξ ου και η «αναερόβια ζύμωση»). Ο οίνος που προκύπτει είναι φρέσκος, φρουτώδης και πολύ χαμηλός σε τανίνες. Μέρος της επιτυχίας του Beaujolais Nouveau οφείλεται στο σταφύλι Gamay - μπορεί εύκολα να παράγει αυτό το πολύ απλό κρασί και να παράγει πιο περίπλοκους οίνους. Τα περισσότερα λοιπά ερυθρά οινοποιήσιμα σταφύλια δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εύκολα οίνους τύπου «nouveau».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ