Πως θα φτιάξετε το χριστουγεννιάτικο ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein

Πως θα φτιάξετε το χριστουγεννιάτικο ζεστό αρωματικό κρασί Glühwein
Ενημερώθηκε: 25/12/19 - 04:45

Ταυτισμένο με τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι το Glühwein, το ζεστό αρωματικό κρασί. Ξεκίνησε από την Γερμανία και τώρα πια αυτό το ζεστό αρωματικό κρασί με την χαρακτηριστική ευωδιά έχει εξαπλωθεί σ' όλο τον κόσμο. Μπορείτε δε να το φτιάξετε εύκολα:

Υλικά

- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί Merlot

- 3 κούπες μηλίτη

- 1/4 κούπας μέλι ή 1/3 κούπας καστανή ζάχαρη ή και μισό μισό

- 3 με 4 ξυλάκια κανέλας

- 1 λοβό βανίλιας ανοιγμένο στην μέση με μαχαίρι

- 3 αστεροειδείς γλυκάνισους

- 1 κγ γαρύφαλλα ολόκληρα

- 1/2 κγ τριμμένο μοσχοκάρυδο

- 1/4 κούπας κονιάκ

- 1/2 λεμόνι σε φέτες

- 1 lime σε φέτες

- 1 πορτοκάλι σε μισές φέτες

- 1 χούφτα cranberries για γαρνιτούρα προαιρετικά

Στα μπαχαρικά μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά και 1/4 κγ allspice καθώς και 1-2 ολόκληρους σπόρους κάρδαμου αλλά και χωρίς αυτά είναι μια χαρά.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρασί, τον μηλίτη και το μέλι και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

Σε τηγανάκι βάζουμε τα κανελόξυλα, την βανίλια, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα γαρύφαλλα και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα. Αυτό πρέπει να γίνει για κανένα 5λεπτο για να απελευθερωθούν τα έλαια και τα αρώματα των μπαχαρικών.
  
Ρίχνουμε τα ζεστά μπαχαρικά στο ζεστό μείγμα του κρασιού και τ΄αφήνουμε να ενωθούν διατηρώντας τα πολύ ζεστά για 20-25 λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα μας.

Μόλις το μείγμα μας βγάλει ατμό και βεβαιωθούμε ότι το μέλι έχει διαλυθεί τελείως, ρίχνουμε το κονιάκ και 1 κούπα από τα κομμένα φρούτα. Τα υπόλοιπα τα κρατάμε για γαρνιτούρα.

Βάζουμε στα ποτήρια κομμένα φρούτα και 2-3 cranberries και γεμίζουμε με το ζεστό κρασί μας φροντίζοντας να βάλουμε και κάποιο από τα μπαχαρικά που έχει μέσα.

Μπορούμε να κρατήσουμε το κρασί ζεστό για πολλές ώρες ή ακόμα και να το ξαναζεστάνουμε την άλλη μέρα και να το σερβίρουμε πάλι.