Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για δηλώσεις Μπαχτσελί – «Να υποβληθεί σε ψυχιατρικό έλεγχο»

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 12/05/23 - 19:14

Η πρόσφατη τοποθέτηση του ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΚΕΔ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί σχετικά με την ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με «βουλευτές» της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του ΚΕΔ «θα πρέπει να υποβληθεί σε ψυχιατρικό έλεγχο το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τη σχετική είδηση της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας “Γκιουντέμ Κίμπρις”, ο πρώην «υπουργός Εξωτερικών» και πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ αντέδρασε σε υψηλούς τόνους στη δήλωση του κ. Μπαχτσελί.

Ο Τ/κ πολιτικός στη σχετική τοποθέτηση του ανέφερε ότι «με αυτά τα λόγια, ο κ. Μπαχτσελί όχι μόνο δεν σέβεται το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού στην αυτοδιοίκηση και την αυτοδιάθεση, αλλά βλάπτει και τη φήμη του δικού μας κράτους, το οποίο λέει ότι υποστηρίζει».

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, «όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις στις διακρατικές σχέσεις και τη διπλωματία, αυτή δεν είναι μια έκφραση που επιδέχεται ερμηνεία! Οι Τουρκοκύπριοι πάντα υπήρχαν σε αυτά τα εδάφη (με την υποστήριξη της Τουρκίας, για την οποία είμαστε πάντα ευγνώμονες), επιβίωσαν, δεν εγκατέλειψαν την ταυτότητά τους και δεν έπεσαν κάτω από τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων. Ο τρόπος για να γίνει αυτό εφικτό στο μέλλον είναι να σεβαστούμε τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές του υποθέσεις”.

Μια άλλη αντίδραση στην επίμαχη δήλωση του κ. Μπαχτσελί ήρθε από το τ/κ κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΛΚ). Ο «βουλευτής» του ΡΛΚ Φικρί Τόρος ανέφερε ότι οι δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού εθνικιστικούς κινήματος για τους Τ/κ είναι προσβλητικές.

Σύμφωνα με τη σχετική είδηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Γενί Ντουζέν”, ο κ. Τόρος δήλωσε: “Οι Τουρκοκύπριοι είναι προσηλωμένοι στις βασικές τους αξίες, τον πατριωτισμό, την ελεύθερη βούληση και τον αγώνα για μια ομόσπονδη Κύπρο. Τα λόγια του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος προσέβαλε και προσπάθησε να διαβρώσει αυτές τις αξίες, δεν αντικατοπτρίζουν τα γεγονότα, αποτελούν προσβολή και δεν είναι ποτέ αποδεκτά!».

Από την άλλη πλευρά, ένας άλλος βουλευτής του ΡΤΚ, ο Τζεϊχούν Μπιριντζί, έκανε μια δήλωση σχετικά με τα σχόλια του κ. Μπαχτσελί και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κύριε Μπαχτσελί, αν λάβουμε υπόψη τα όσα είπατε λόγω της ηλικίας σας, νομίζω ότι θα πρέπει να υποβληθείτε σε ψυχιατρικό έλεγχο το συντομότερο δυνατό».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντιδρώντας σε σχετικό μήνυμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) ότι «οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίζουν για τις εσωτερικές τους υποθέσεις» είχε αναφέρει ότι «μια σάπια προσωπικότητα που είναι σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και αναπληρωτής του υποψήφιου για την προεδρία του μετώπου των τυράννων Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι αν έρθουν στην εξουσία, θα αποσύρουν τα στρατεύματά μας από τη Συρία και δεν θα παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων. Χρησιμοποίησε αυτά τα λόγια χωρίς ντροπή. Μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων σημαίνει παράδοση του νησιού στους Ελληνοκύπριους».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ