Γιατί δεν υπέβαλε υποψηφιότητα ο Καρπασίας - Όλο το παρασκήνιο

 
καρπασιασ

Ενημερώθηκε: 22/11/22 - 19:53

Μόλις χθες βράδυ, σε αίθουσα του δήμου Γερίου, φίλοι και υποστηρικτές του Επισκόπου Καρπασίας, Χριστοφόρου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στήριξης της υποψηφιότητας του, για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Με sms και άλλως πως, καλούσαν κόσμο να παρεβρεθεί, ώστε η σύναξη να είναι αθρόα και τα μηνύματα δυνατά.

Κι όμως σήμερα, ημέρα υποβολής των υποψηφιοτήτων, ο Επίσκοπος Καρπασίας, δεν υπέβαλε ενδιαφέρον. «Έκπληξη» ή αναμενόμενη εξέλιξη; Οι καλά γνωρίζοντες πιστεύουν πως αυτό ήταν αναμενόμενο. Μπορεί να ήταν χρόνια στην Αρχιεπισκοπή ο Καρπασίας Χριστοφόρος, τους τελευταίους μήνες να ανέπτυξε μεγαλύτερο, από αυτόν που τού αναλογούσε, ρόλο και να είχε αυξημένα καθήκοντα λόγω της ασθένειας του μ. Αρχιεπισκόπου, ωστόσο, «δεν παύει να είναι Επίσκοπος και όχι Μητροπολίτης. Και στην παρούσα φάση, γνωρίζει πως οι Μητροπολίτες έχουν “το απάνω χέρι “ στην επικράτηση του νέου Προκαθημένου», έλεγαν στον politis.com.cy καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν πως δεν είναι μόνο ο θρόνος του Αρχιεπισκόπου, που ενδιαφέρει επισκόπους και αρχιερείς. Αλλά και η μητρόπολη, η οποία θα αναζητήσει νέο ιεράρχη, άμα τη εκλογή του νέου Προκαθημένου. Και η Μητρόπολη Πάφου, ως η αρχαιότερη, με το προνόμιο να είναι η πρώτη μετά την Αρχιεπισκοπή σε ρόλο τοποτηρητή, είναι το "δυνατό χαρτί" του Πάφου Γεώργιου σε αυτές τις εκλογές. Αλλά και η Μητρόπολη Ταμασού, επίσης, λόγω του πλούτου που κατέχει και των σχέσεων που έχει οικοδομήσει, είναι το "διαπραγματευτικό χαρτί" του μητροπολίτη Ησαΐα.

«Εδώ βρίσκεται η αιτία της μη υποβολής υποψηφιότητας από τον επίσκοπο Καρπασίας», έλεγαν οι ίδιες πηγές στον politis.com.cy

Εξάλλου, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του ιδίου, «η διαδοχή για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο πρωτίστως αποτελεί ένα καθαρά εκκλησιαστικό γεγονός, παρά μία εκλογική διαδικασία. Ένα γεγονός το οποίο έχει την αναφορά του στην ουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι το Σώμα Χριστού. Συνεπώς, δεν μπορεί να αποτελεί μία συνήθη κοσμική διαδικασία, η οποία θα βγάζει προς τα έξω διεκδίκηση, αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ανθρώπινα πάθη και αδυναμίες».

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, «παρατηρούσα ότι, στο εκκλησιαστικό αυτό γεγονός δεν αναζητούμε τον καλύτερο γιατί απλώς δεν υπάρχει ο καλύτερος έναντι των άλλων, καθότι ο Προκαθήμενος μίας Εκκλησίας δεν αυτενεργεί, ούτε καθορίζει μονολιθικά, δεν επιβάλλει το δικό του πρόγραμμα, ούτε διοικεί από μόνος του, αλλά συνοδικά, συναινετικά, ενωτικά, αδελφικά, στο πνεύμα της αγάπης και της συνεννόησης μαζί με τους άλλους Αρχιερείς».

Προσθέτει ότι ως εκ τούτου, «δεδομένου του εκφρασθέντος ενδιαφέροντος αρκετών άξιων Αδελφών Συνοδικών να διακονήσουν από τη θέση του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία και γενικότερα τον τόπο μας και σε έμπρακτη και όχι απλά φραστική προσπάθεια να συμβάλω στην αναγκαία ενότητα δεν θα συμμετάσχω στην πρώτη φάση της διαδικασίας πλήρωσης του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου».

Σημειώνει ακόμη ότι «ως Αρχιερέας της Εκκλησίας μας, μέσα από το συνοδικό μας σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετικότητα των θέσεων, και με γνώμονα την ενότητα, θα συμπορευθώ με αγάπη και ειρήνη, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, με όποιον και εάν εκλεγεί, προς ωφέλεια της Εκκλησίας και του Τόπου μας και προς δόξαν Θεού».

Πηγη:politis.com.cy

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ