Η κομπίνα με τα «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους: Πώς στήθηκε το κρησφύγετο ισλαμιστών στην Κύπρο

 
κατεχομενα

Ενημερώθηκε: 28/06/26 - 18:03

Στο μικροσκόπιο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται ξανά η κατεχόμενη Κύπρος, μετά από αποκαλύψεις των αραβικών δικτύων Al Arabiya και Al Hadath για τη δράση οργανωμένου κυκλώματος που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το δίκτυο χρησιμοποιούσε το ψευδοκράτος ως σταθμό για τη διευκόλυνση της μετακίνησης καταζητούμενων ισλαμιστών, κυρίως από την Αίγυπτο προς την Τουρκία, στήνοντας παράλληλα μια τεράστια οικονομική απάτη με εικονικές φοιτητικές εγγραφές και πλαστά πιστοποιητικά.

Η σοβαρότητα της υπόθεσης ανάγκασε τις κατοχικές «αρχές» να απελάσουν υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, το οποίο εκτελούσε χρέη διευθυντή γραφείου για λογαριασμό του Σαλάχ Αμπντέλ Χακ, του ηγέτη της λεγόμενης πτέρυγας του Λονδίνου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η κομπίνα της «εκπαιδευτικής μεσιτείας»

Το απελαθέν στέλεχος είχε αναπτύξει έντονη δράση στα Κατεχόμενα, παρουσιαζόμενος ως μεσάζων για νέους που ήθελαν να σπουδάσουν στα εκεί «πανεπιστήμια».

Το κύκλωμα εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους γονείς και φοιτητές, τάζοντάς τους τετραετή φοίτηση. Στην πραγματικότητα, όμως, τους ενέγραφε μόνο για ένα έτος και υπεξαιρούσε τα υπόλοιπα χρήματα.

Κρησφύγετο καταζητούμενων και πλαστά IELTS

Οι διαστάσεις ασφαλείας είναι ακόμη πιο ανησυχητικές, καθώς το ίδιο δίκτυο λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο για μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είχαν καταδικαστεί από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη. Μέσω του κυκλώματος, οι φυγάδες εξασφάλιζαν ψεύτικη εκπαιδευτική κάλυψη ή τίτλους σπουδών, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να ταξιδέψουν νόμιμα στην Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτό, γινόταν ευρεία πλαστογράφηση πιστοποιητικών γλωσσομάθειας IELTS, με το κόστος για κάθε πλαστό έγγραφο να αγγίζει τις 5.000 δολάρια. Επιπλέον, το στέλεχος είχε ιδρύσει παράνομες και μη αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές δομές με σκοπό τη συγκέντρωση και τη στρατολόγηση νεαρών ισλαμιστών.

Η υπόθεση φέρνει ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα με τα «πανεπιστήμια» των Κατεχομένων, τα οποία λόγω της έλλειψης διεθνούς ελέγχου έχουν μετατραπεί σε μαγνήτη για ξένους υπηκόους και, όπως αποδεικνύεται, σε ιδανικό πεδίο δράσης για εξτρεμιστικές οργανώσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ