Η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής προς τον Τούρκο ομόλογό της: «Η κατοχή είναι κατοχή και η εισβολή είναι εισβολή» (ΒΙΝΤΕΟ)

 
κυπροσ

Ενημερώθηκε: 24/04/23 - 23:49

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου και του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Mustafa Sentop, κατά την διάρκεια της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η εισβολή στην Κύπρο του 1974 έγινε για προστασία των Τουρκοκυπρίων, η κ. Δημητρίου επεσήμανε πως «η εισβολή είναι εισβολή και η κατοχή, κατοχή. Ας το καταστήσουμε σαφές».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, μετά την παρέμβαση της κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ πήρε τον λόγο για να αντικρούσει τις αναφορές της Προέδρου της κυπριακής Βουλής σε τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη βάσει των Συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου και ως εκ τούτου, ύστερα από το πραξικόπημα του 1974 έπρεπε να προστατεύσει τους Τουρκοκυπρίους.

Η Πρόεδρος της Βουλής παίρνοντας εκ νέου επανειλημμένα τον λόγο, επέκρινε τις αναφορές του κ. Σεντόπ σε "ελληνοκυπριακή διοίκηση", κατά τρόπο που να παραγνωρίζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση της εισβολής μίας χώρας σε μία άλλη. Έχουμε ευθύνη, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου να αποφεύγουμε την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για σεξιστική επίθεση, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να την στηρίξουν.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, o Mustafa Sentop απαντώντας στις αναφορές της κ. Δημητρίου, αναφέρεται στην ΠτΒ ως εκπρόσωπο της Ε/κ πλευράς ενώ ακολούθως δηλώνει πως «ίσως φταίει το νεαρό της ηλικίας σας».

Οι αναφορές του εξόργισαν την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία ξεκαθάρισε πως εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατίας, ενώ σε σχέση με τις αναφορές στην ηλικία της, η ίδια εξέφρασε την απογοήτευση της, χαρακτηρίζοντας ως σεξιστική την συμπεριφορά του και ζητώντας την στήριξη των παρευρισκόμενων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ