Κύπρος: 27 χρόνια από τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού

 
dolofonia solomou

Ενημερώθηκε: 14/08/23 - 17:06

27 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την δολοφονία των Ελληνοκύπριων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού κατά την διάρκεια αντικατοχικών διαδηλώσεων στη Δερύνεια.

Στις 14 Αυγούστου 1996 έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους τρεις μέρες νωρίτερα στη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών. Αμέσως μετά την κηδεία, αρκετοί από τους παριστάμενους συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.

Ο Τάσος Ισαάκ ήταν εξάδελφος του Σολωμού και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους “Γκρίζους Λύκους” στη διάρκεια διαδήλωσης μοτοσικλετιστών. Ήταν μια αποτρόπαια δολοφονία αφού ο νεαρός Τ. Ισαάκ βρέθηκε εγκλωβισμένος στο συρματόπλεγμα του Αττίλα και τον αποτελείωσαν με πέτρες, ρόπαλα και κλωτσιές οι εγκάθετοι της Αγκυρας.

Και το πλέον συγκινητικό: Ο Τ. Ισαάκ είχε ξεφύγει από τα συρματοπλέγματα αλλά γύρισε πίσω για να σώσει άλλους συμπατριώτες του και αντιμετώπισε όλη τη βαρβαρότητα της Τουρκίας. Και οι δύο ήταν άοπλοι. Η πράσινη γραμμή στην Κύπρο, η μοναδική πράσινη γραμμή που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη, βάφεται για άλλη μία φορά κόκκινη.

Αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 16ης Αυγούστου 1996: «Ξεκίνησε με λίγα λουλούδια στο χέρι – ήθελε να τα καταθέσει στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο εξάδελφος του, ο Τάσος Ισάακ. Τρεις σφαίρες τουρκικές όμως έκοψαν το νήμα της ζωής του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, ενός ήρωα αλλιώτικου από τους άλλους.

Όλα άρχισαν με την κηδεία του Ισαάκ στο Παραλίμνι. Ο θρήνος της εγκύου συζύγου του και των συγγενών του ενώθηκαν με τον θρήνο των φίλων, αλλά και των ξένων που ήρθαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. Οι νέοι πήγαν στη συνέχεια στη “νεκρή ζώνη” να πουν το δικό τους “αντίο” στο σύντροφό τους. Κι εκεί τους “υποδέχθηκαν” τα τουρκικά πυρά.

Ο Σολωμού τους προσπερνά όλους – και τους συντρόφους του που προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν και τους άνδρες του ΟΗΕ. Με το τσιγάρο στο στόμα, ο μαυροφορεμένος 26χρονος αρχίζει να σκαρφαλώνει στον “ιστό της φρίκης” – αυτόν που φέρει την τουρκική σημαία».

Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι. Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Στις 17 Αυγούστου, επισκέφθηκε την Κύπρο ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού. Την ίδια περίοδο βρέθηκε στα κατεχόμενα και η τουρκάλα πρωθυπουργός, Τανσού Τσιλέρ, η οποία μιλώντας ενώπιον πλήθος Τουρκοκυπρίων δικαιολόγησε πλήρως την πράξη, λέγοντας ότι οι Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο. Η απάντηση ήλθε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος δήλωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα».

Η Κυπριακή Αστυνομία, βασιζόμενη σε οπτικό υλικό (τηλεοπτικό και φωτογραφικό), κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους:

Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.
Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.
Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.
Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.

Τον Οκτώβριο του 2004 ο Ακίν παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Σολωμού, αλλά δικαιολογήθηκε ότι διατάχθηκε από τον Χαλίλ Σαντραζάμ, τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί. Ο Σαντραζάμ με δηλώσεις του διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ακίν, που λίγο αργότερο συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για λαθρεμπόριο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με άνωθεν εντολή.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.

Το όνομα του Κενάν Ακίν ήρθε ξανά στην επικαιρότηα, τον Φεβρουάριο του 2023, για έναν ακόμα τραγικό λόγο.

Έχασε τα δυο εγγόνια του, Doruk και Alp Akın, που ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια ξενοδοχείου, στον σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 50.000 άτομα στην Συρία και την Τουρκία.

Πηγές: «Το Βήμα», sansimera.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ