Κύπρος: Ξύπνησε ο εφιάλτης των περιουσιών στα κατεχόμενα

 
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Ενημερώθηκε: 03/05/23 - 10:48

Ο εφιάλτης της πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα ξύπνησε και πάλι μετά την συμφωνία, μεταξύ Τουρκοκύπριου επιχειρηματία και των ιδιοκτητών ξενοδοχείων, στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων. Η κυβέρνηση φοβάται φαινόμενο ντόμινο παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν τυγχάνει της έγκρισης των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα κατεχόμενα το καθεστώς σπεύδει να υποκινήσει κι άλλες πράξεις, μιας και η όλη τροπή μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά το περιουσιακό κα κατ’ επέκταση το εδαφικό.

Από την περασμένη εβδομάδα που η συγκεκριμένη εξαγορά των ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου έγινε γνωστό η κυβέρνηση κινείται προς δύο κατευθύνσεις: α) της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος για να φανεί η έκταση του, και εάν υπήρξαν κι άλλες συμφωνίες μεταξύ Ελληνοκύπριων ιδιοκτητών και Τουρκοκύπριων αγοραστών, πέραν των τριών ξενοδοχειακών μονάδων και των διαμερισμάτων,

β) πραγματοποίηση συναντήσεων και συσκέψεων αναζητώντας διαύλους αποτροπής επέκτασης του θέματος, όπως ήταν και η χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με αντιπροσωπεία του δήμου Αμμοχώστου.

Η όλη πράξη, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, δεν έγινε μέσω της νόμιμης οδού, δηλαδή με την έγκριση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι αυτό παρά την αρχική προσπάθεια του Τουρκοκύπριου αγοραστή να εμφανίσει την συμφωνία ως νόμιμη. Το γεγονός αυτό δεν καθησυχάζει τις κυπριακές αρχές γιατί δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να μην ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες ιδιωτικές συμφωνίες, ιδιαίτερα μετά και τις εκκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος προς Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες.

Η κυπριακή κυβέρνηση φοβάται ένα φαινόμενο ντόμινο (domino effect) καθώς μια μαζική αγοραπωλησία ελληνοκυπριακών ακινήτων στα κατεχόμενα (είτε στο Βαρώσι είτε αλλού) θα επηρεάσει δύο βασικά κεφάλαια του Κυπριακού: περιουσιακό και εδαφικό.

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, δήλωσε μετά από προγραμματισμένη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών πως, η πώληση περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσίου πλήττει το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά το εδαφικό, αλλά, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία ο Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορεί να επέμβει. Για το θέμα των περιουσιών ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, αν έχει πωλήσει ή αν δεν πουλήσει περιουσία, δεν είναι ο σκοπός μας αυτός». Σίγουρα, πρόσθεσε, «ο σκοπός μας ζημιώνει πολιτικά" με το να πουληθεί η περιουσία στην περίκλειστη περιοχή διότι χάνεται το επιχείρημα της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά στο εδαφικό, «αλλά και από την άλλη, υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέσω του ΕΔΑΔ, στα οποία εμείς ως Δήμος Αμμοχώστου δεν μπορούμε να επέμβουμε ούτε να κάνουμε τους Αστυνομικούς». Γι’ αυτό, συνέχισε, «πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, συνέχεια να ρωτούν τον Δήμο Αμμοχώστου ποιοι είναι αυτοί, γιατί έχουν πουλήσει, που δεν είναι δουλειά του Δήμου», ανέφερε.

«Αν αληθεύει η εξαγορά ξενοδοχειακών μονάδων στα Βαρώσια τότε πρόκειται «για εξαιρετικά νέα» ανέφερε ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Ερχάν Αρικλί. Σε ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα αναφέρει πως «Τούρκοι επιχειρηματίες που αγοράζουν περιουσία από τους Ε/κ θα πρέπει να ενθαρρύνονται».

Ο ΓΓ κόμματος Εθνικής Ενότητας Ογκουζχάν Χασίπογλου σε δηλώσεις του μίλησε για πανικό από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης εάν τα ξενοδοχεία αγοραστούν από Τουρκοκύπριους: «Η «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» (σ.σ. η ΚΔ), η οποία φαινόταν να μην θέλει λύση για 40 χρόνια και είπε όχι σε όλα τα σχέδια λύσης, προκάλεσε το κλείσιμο της Αμμοχώστου, της σημαντικότερης τουριστικής περιοχής της Μέσης Ανατολής. Έχουν εκλέξει φανταστικούς δημάρχους σε αυτήν την περιοχή που δεν μπορούν να διαχειριστούν και να ζήσουν σε ένα όνειρο, και να δώσουν ελπίδα στους πολίτες τους». «Η περίκλειστη Αμμόχωστος έχει γίνει σύμβολο των τραπεζιών διαπραγμάτευσης που συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα με ποιο πρόσωπο θα εμποδίσουν τους πολίτες τους να πάνε και να ζήσουν υπό τη διοίκησή μας ή να διαθέσουν την περιουσία τους; Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν περίμεναν αρκετό καιρό για τον Βαρώσι;» συμπλήρωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Αντιδράσεις κομμάτων

Τις ανησυχίες τους για το όλο θέμα εξέφρασαν τα πολιτικά κόμματα. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις σημειώνοντας παράλληλα ότι με την πάροδο του χρόνου «έχουμε περισσότερες και χειρότερες εξελίξεις και πολύ πιο σύνθετες» προσθέοντας πως «δεν μπορεί αυτή τη δεδομένη στιγμή να κατηγορηθεί κανένας άλλος πόσο μάλλον οι πρόσφυγες».

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως οι αρνητικές εξελίξεις με την Αμμόχωστο θα πρέπει να μας ενεργοποιούν για ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Είπε πως οι νέες διεργασίες και εξελίξεις προκαλούν στο ΑΚΕΛ ανησυχίες, προσθέτοντας πως αναμένουν από πλευράς Κυβέρνησης υπεύθυνη ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.

Το ΔΗΚΟ ζήτησε άμεση διερεύνηση των δημοσιευμάτων για τις προθέσεις των κατοχικών αρχών να λειτουργήσουν τρία ξενοδοχεία εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, μέσω Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, πρέπει να διερευνηθεί τάχιστα.

Η ΕΔΕΚ χαρακτήρισε ως αδιανόητο Ελληνοκύπριοι να ξεπουλούν τις περιουσίες τους ενώ το ΕΛΑΜ ζήτησε αποτρεπτικές ενέργειες από την κυβέρνηση.

Πηγή: philenews.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ