Τάσος Ισαάκ-Σολωμός Σολωμού: Πάντα γελαστοί και γελασμένοι

 
ISAAK SOLOMOU

Ενημερώθηκε: 11/08/23 - 15:20

11 Αυγούστου 1996, Δερύνεια Αμμοχώστου. Το χώμα βάφεται κόκκινο από την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ. Τρεις μέρες μετά, στις 14 Αυγούστου, ο Σολωμός Σολωμού πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος, στην προσπάθειά του να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία.

Στις 2 Αυγούστου, περίπου 7.000 μοτοσικλετιστές, Ελληνοκύπριοι και ξένοι, θα πραγματοποιούσαν αντικατοχική πορεία με αφετηρία την πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο για να καταλήξουν οκτώ ημέρες μετά, στην Κερύνεια της Κύπρου.

Η πορεία τους, όπως είχαν ξεκαθαρίσει, θα ήταν ειρηνική χωρίς να υπάρξουν συγκρούσεις με την Αστυνομία και τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ. Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις όμως, είχαν δώσει διαταγή να πυροβολούνται εν ψυχρώ όσοι επιχειρούσαν να περάσουν τα κατεχόμενα.

Έπειτα από συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Μοτοσυκλετιστών, η οργανωμένη διαδήλωση ματαιώθηκε. Ωστόσο, παρά την αναβολή της, η πορεία έγινε ανεξέλεγκτη έχοντας ως τελικό σταθμό τη Δερύνεια. Εκεί, βρίσκονταν Τούρκοι αντιδιαδηλωτές, μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης των «Γκρίζων Λύκων».

Ο Τάσος Ισαάκ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να σώσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο που χτυπούσαν οι Τούρκοι, έπεσε στο χώμα και τότε πλήθος αντιδιαδηλωτών και μελών του ψευδοκράτους τον χτυπούσε αλύπητα μέχρι εκείνος να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ, είχαν επιλέξει να μην επέμβουν.

  Η στιγμή της δολοφονίας του 24χρονου, Τάσου Ισαάκ

Η στιγμή της δολοφονίας του 24χρονου, Τάσου Ισαάκ

«Σταμάτα ρε μαλάκα, θα σε σκοτώσουνε...»

Τρεις μέρες αργότερα, ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε στη Δερύνεια για να εναποθέσει στεφάνια στην κηδεία του Τάσου Ισαάκ. Ξαφνικά, μια ομάδα των «Γκρίζων Λύκων» άρχισε τον πετροπόλεμο και τότε εμφανίστηκε μπροστά ο δεύτερος ξάδερφος του Ισαάκ, Σολωμός Σολωμού. «Εγώ θα κατεβάσω τη σημαία», έλεγε μεταξύ άλλων.

Μ' ένα τσιγάρο στα χείλη και γεμάτος οργή, ο 26χρονος Σολωμού ξέφυγε από τους Κυανόκρανους και πέρασε στη νεκρή ζώνη για να κατεβάσει από τον ιστό την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα, ο οπερατέρ που βρισκόταν δίπλα του, Γιάννης Κολιγλιάτης, του φώναζε χαρακτηριστικά: «Έλα έξω ρε μαλάκα, θα σου ρίξουνε. Που πας ρε θα σε φάνε».

Απέναντι στο τουρκικό φυλάκιο, βρίσκονταν Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές που χωρίς δεύτερη σκέψη τράβηξαν σκανδάλη και τον πυροβόλησαν τρεις φορές: μία στο στόμα, μία στο στήθος και μία στο λαιμό.

Οι δολοφόνοι παρέμειναν ατιμώρτητοι. Ένας απ' αυτούς, ο υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Κενάν Ακίν, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πως θα τον πυροβολούσε ξανά. Κι όμως, παρά τα διεθνή εντάλματα σύλληψής του, εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος.

 Η στιγμή της δολοφονίας του 26χρονου, Σολωμού Σολωμού

Η στιγμή της δολοφονίας του 26χρονου, Σολωμού Σολωμού

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για την παραβίαση του άρθρου 2 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκδίκασε χρηματική αποζημίωση τόσο στην οικογένεια του Ισαάκ όσο και του Σολωμού, δύο σύγχρονων ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Η σκηνή με τον Σολωμό Σολωμού να πέφτει αιμόφυρτος απ' τον ιστό, ενέπνευσε τον στιχουργό Άλκη Αλκαίου να γράψει το τραγούδι «Πάντα γελαστοί», που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος σε σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου.


Όσοι με το χάρο 'γιναν φίλοι
με τσιγάρο φεύγουνε στα χείλη
στα τρελά τους όνειρα δοσμένοι
πάντα γελαστοί, πάντα γελαστοί
πάντα γελαστοί και γελασμένοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ