1821: Οι Ήρωες - Έρχεται η ιστορία της Μ. Μαυρογένους στον ΣΚΑΪ

 
1821: Οι Ήρωες - Έρχεται η ιστορία της  Μ. Μαυρογένους στον ΣΚΑΪ

Ενημερώθηκε: 27/10/21 - 11:13

Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πρόσωπο της Ελληνικής Επανάστασης που “πρωταγωνιστεί” στο 5ο επεισόδιο της σειράς δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ «1821: Οι Ήρωες».

Η Ιφιγένεια Καραμήτρου υποδύεται τη Μαντώ Μαυρογένους, τη νεαρή μορφωμένη αρχόντισσα, που κατάφερε να ξεσηκώσει ένα ολόκληρο νησί και πρόσφερε ανιδιοτελώς την περιουσία της στον αγώνα για ανεξαρτησία.

Μέσα από ένα σύντομο βιογραφικό της ζωής της πριν το 1821 σκιαγραφούμε τη γυναίκα που, μεγαλώνοντας στην Τεργέστη, έμαθε να αγαπά την Ελλάδα και να ονειρεύεται την ελευθερία της. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται όλη η πορεία της: η εντυπωσιακή της θέληση που έπεισε τους Μυκονιάτες να μπουν στην επανάσταση, η χρηματοδότηση πλοίων και στρατιωτών, η άμυνα του νησιού της απέναντι στους πειρατές και η παρουσία της στο Ναύπλιο. Ο θαυμασμός των Ευρωπαίων στο πρόσωπό της και οι επιστολές της στις κυρίες της Γαλλίας και της Ευρώπης για να ζητήσει την αρωγή τους, αποκαλύπτουν ταυτόχρονα μια φεμινίστρια πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος. Ο τραγικός της έρωτας με τον Δημήτριο Υψηλάντη, η απαξίωση των γύρω της και η οικονομική της καταστροφή που οδήγησε σε έναν άδοξο θάνατο. Οι λόγοι αυτοί καθιστούν αυτή τη γυναίκα, την ξεχασμένη από την ιστορία, ένα σύμβολο ελευθερίας και θάρρους.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν η Ανιές Σκλάβου και ο Στέλιος Τατάκης και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε κατά σειρά εμφάνισης τους: Λεωνίδα Κακούρη, Αργύρη Πανταζάρα, Θεοφανία Παπαθωμά, Ερρίκο Λίτση, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Αντώνη Καραθανασόπουλο και Σπύρο Σταμούλη.