Η Ελένη Καραΐνδρου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Η Ελένη Καραΐνδρου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ
Ενημερώθηκε: 23/10/20 - 13:20

Σε μιαν από τις σπάνιες ραδιοφωνικές παρουσίες της η Ελένη Καραΐνδρου έρχεται στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Με αφορμή την συναυλία της με αποσπάσματα από τα πολλά soundtracks που έχει γράψει στις 9 Νοεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ η διεθνώς καταξιωμένη συνθέτιδα δεν θα δώσει συνέντευξη αλλά θα συζητήσει με τον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα για το κινηματογραφικό έργο της, την μακρόχρονη και τόσο επιτυχημένη συνεργασία της με τον αείμνηστο Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και πολλούς/ές άλλους/ες σπουδαίους/ες σκηνοθέτες/ιδες από την Ελλάδα και όχι μόνον.

Αν και η εκπομπή «Γράφοντας στις σελίδες της νύχτας» είναι μουσική για αυτήν ειδικά τη φορά η αναλογία μουσικής και λόγου θα αντιστραφεί ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ελένη Καραΐνδρο να μιλήσει εις βάθος με τον τόσο συγκροτημένο, ουσιώδη και περιεκτικό τρόπο που την διακρίνει για την σχέση κινούμενης εικόνας και ήχου, κινηματογράφου και μουσικής επένδυσης του. Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει αν θα αναλάβει τη σύνθεση ενός soundtrack, τι «βλέπει» μέσα σε μια ταινία για να γράψει την μουσική για αυτήν και με ποια δημιουργική μεθοδολογία την προσεγγίζει είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία θα αναφερθεί αλλά θα επεκταθεί και στη σχέση της με την ποίηση που είναι η κυριότερη πηγή έμπνευσης της συνολικά για το έργο της και άλλα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό θα διαβάσει ένα αγαπημένο της ποίημα και ένα απόσπασμα από επίσης αγαπημένο της πεζογράφημα γα τα οποία μάλιστα δέχτηκε πρόθυμα την «πρόκληση» του Θάνου Μαντζάνα να παίξουν ένα μικρό «μουσικό παιχνίδι» που θα ανακαλύψουν οι ακροατές/ιες του Πρώτου Προγράμματος της ΕΡΤ!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

Η εκπομπή θα διανθισθεί φυσικά με αποσπάσματα από τα κινηματογραφικά έργα της συνθέτιδας αλλά θα περιλαμβάνει και μια σημαντική διεθνή αποκλειστικότητα. Το καλοκαίρι του 1993 η Ελένη Καραΐνδρου έδωσε μιαν ιστορική συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την συμμετοχή εκλεκτών σολίστ από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η συναυλία αυτή ηχογραφήθηκε και μελλοντικά θα κυκλοφορήσει σε δίσκο από την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται μόνιμα, την έγκριτη γερμανική ECM. Μέχρι τότε και με την ευγενική παραχώρηση της δημιουργού ένα απόσπασμα της, συγκεκριμένα μια σύνθεση εμπνευσμένη από το μέρος Ο ηδονικός Ελπήνωρ του αριστουργηματικού ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη «Κίχλη» με τίτλο «Για τον Ελπήνορα», θα ακουστεί για μία και μοναδική φορά από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της ξεχωριστής συγκεκριμένης παρουσίας της σε αυτό!

Μια εκπομπή που δεν πρέπει να χάσουν οι φίλοι/ες του κινηματογράφου, των soundtracks και φυσικά οι πάρα πολλοί και πολλές της μουσικής της Ελένης Καραΐνδρου!

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ