Νέα σεζόν με επτά παίκτες στην TV και πολυεθνικά μεγαθήρια

Νέα σεζόν με επτά παίκτες στην TV και πολυεθνικά μεγαθήρια
Ενημερώθηκε: 03/09/19 - 10:27

Με μια άτυπη συμφωνία προχωρούν ΕΣΡ και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Μετά την επικείμενη χορήγηση της έκτης άδειας στον Βαγγέλη Μαρινάκη, μπαίνει φρένο στη διάθεση αδειών εθνικής εμβέλειας, μέχρι να «καθίσει» η αγορά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή επιλέγει να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών μέσα στο καλοκαίρι.

Ο ανταγωνισμός στο τηλεοπτικό πεδίο διαμορφώνεται ως εξής. Υπάρχουν έξι αδειοδοτημένοι σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης με ενημερωτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Οι συνεργαζόμενοι Alpha και Star, ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, το Open και λίαν συντόμως το One του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε αυτούς προστίθεται και το Μακεδονία TV, συμφερόντων Θοδωρή Κυριακού. Η έβδομη άδεια εθνικής εμβέλειας θα μείνει στο ράφι και αν προκηρυχθούν οι θεματικές άδειες πανελλαδικής κάλυψης θα προστεθεί σε αυτές.

Στο πεδίο του ανταγωνισμού προστίθενται η Cosmote TV, η Nova, οι ιντερνετικές πλατφόρμες της Vodafone και της WIND καθώς και το φαινόμενο του Netflix, το οποίο κερδίζει διαρκώς πελάτες στην Ελλάδα, έχοντας φθηνότερη συνδρομή. Οι μεγάλες απώλειες που έχουν οι εγχώριοι παίκτες οφείλονται στην έκρηξη του διαδικτύου και στη μετατόπιση της διαφήμισης στις πολυεθνικές εταιρείες, όπως το Facebook, η Google και το YouTube, που εισπράττουν διαφήμιση από την Ελλάδα και διαχειρίζονται, χωρίς να αποδίδουν πνευματικά δικαιώματα, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό από τα ελληνικά media.

Πηγή: Typologies